Har Åkesson glömt Le Pen?

SD-ledaren Jimmie Åkesson har varit med i Skavlan – igen.

12 maj 2018 20:50

Programmet sändes i fredags. Denna gång förde Åkesson Front National (Nationella fronten) på tal och vilseledde på gränsen till lögn – igen. Det brukar han göra om Sverigedemokraternas relationer med detta franska parti.

Varför? Av två skäl. Det ena är att Front National är övertydligt lierat med och finansierat av Putinregimen, varför det är riskabelt för SD att öppet förknippas med det.

Det andra skälet är att Åkessons lögner fungerar. Intervjuarna är i regel för dåligt pålästa för att avslöja hans piruetter.

Så här sa SD-ledaren i Skavlan:

”Vi är placerade i något slags politisk fåra i en europeisk kontext ihop med partier som jag egentligen inte alls identifierar mig med. Men i den europeiska kontexten jämförs vi med Le Pens parti och så där.”

Front National bildades i Frankrike på 1970-talet som ett fascistiskt parti. Det blev snart ett paraply för allt från gamla nazikollaboratörer till katolsk ytterhöger. Jean-Marie Le Pen, som ledde Front National i nästan 40 år, dolde aldrig sitt rashat och sin antisemitism.

Sverigedemokraterna har ända sedan sitt bildande 1988 haft nära relation med partiet. I svenska valet 1998 finansierade Front National en valbroschyr åt SD. Den trycktes i det franska partiets tryckeri i 250 000 exemplar. På en bild i broschyren poserar dåvarande SD-ledaren Mikael Jansson med Jean-Marie Le Pen.

Och så fortsatte det. Fram till för några år sedan var SD med i samma europeiska paraplyorganisation som Front National där även österrikiska FPÖ och belgiska Vlaams Belang ingick. Kent Ekeroth (SD) som var riksdagsledamot, partiets internationella sekreterare med mera, företrädde sin partiledning i organisationens styrelse. Det framgick av dokument som organisationen lämnat in till registrering på Malta. Saken avhandlades på en stor intervju i Dagens Nyheter 18 november 2016:

– För mig är det fortfarande ett mycket stort frågetecken. Vi har haft en relation med Sverigedemokraterna. Vi bjöds till Sverige av deras ordförande, vi var tillsammans med i ett europeiskt politiskt parti och under förra mandatperioden hade vi en mycket bra relation med deras ledare.

Men Jimmie Åkesson ger sken av att inget veta och inget minnas, inte ens att hans själv sa att han föredrog Le Pen som fransk president 2017. Och han tillåts komma undan med det, igen och igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!