Ledare: Tio goda nyheter från december

Den tolfte delen i ledarsidans månatliga listning av positiva nyheter innehåller bland annat upplyftande besked om solceller, vaccin och fosfor. Gott nytt år!

31 december 2018 05:00

Här är tio positiva nyheter som inträffat eller presenterats sedan den förra listan skrevs i slutet av november.

1 Cancerdödligheten minskar. Den åldersjusterade dödligheten i cancer sjunker över tid, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. “Det beror dels på att de cancersjukdomar som ökar mest har en relativt låg dödlighet, som hudcancer eller sköldkörtelcancer, dels på att behandlingarna blir bättre”, säger David Pettersson, utredare vid Socialstyrelsen, till TT.

2 Antalet dödsfall på grund av terrorism minskar. Antalet dödsfall på grund av terrorism minskade med 27 procent mellan år 2016 och 2017, enligt rapporten Global Terrorism Index 2018 som släpptes i början av december. Försvagningen av IS och bättre arbete mot terrorism uppges som orsaker.

3 Mer än hälften av jordens befolkning använder internet. 51,2 procent av världens befolkning bedöms nu använda internet, enligt statistik från FN-organet Internationella teleunionen. Detta är första gången som mer än hälften av jordens befolkning använder internet.

4 Världens länder kom överens om regelbok för klimatarbetet. Den regelbok som världens länder kom överens om på FN-toppmötet i polska Katowice kommer i sig inte att rädda klimatet. Men det är ändå ett framsteg att världens länder är överens om regler om hur det internationella klimatarbetet ska bedrivas.

5 Drönare levererar vaccin till avlägsna öar. Ögruppen Vanuatus geografi med 80 bergiga öar utspridda på 1 300 kilometer har gjort arbetet med att vaccinera barn svårt. Därför är det positivt att 13 barn och 5 kvinnor i en avlägsen by kunde vaccineras med världens första drönarlevererade vaccin. Detta har en enorm potential för Vanuatu och för barn på andra platser i världen där det finns brist på vaccin, enligt UNICEF som stödjer detta projekt.

6 Inbrotten minskar. Antalet anmälda inbrott i Sverige har minskat med ungefär en fjärdedel under perioden januari–november jämfört med samma period förra året, enligt statistik från polisen som Dagens Nyheter tagit del av. Det återstår dock att se ifall minskningen är en tillfällighet eller ett trendbrott, enligt polisen.

7 EU-avtal om lastbilsutsläpp. EU-länderna är överens om ett bindande avtal om att koldioxidutsläppen från lastbilar ska minska med 30 procent mellan 2019 och 2030.

8 Sveriges största solcellspark invigd. Den 14 december invigdes solcellsparken Nya Solevi i Göteborg. Solcellsparken täcker en yta som motsvarar cirka 16 fotbollsplaner och bedöms producera el som motsvarar årsbehovet från 1 100 villor. Från det första spadtaget till att de 20 000 solpanelerna var på plats tog det endast tre månader, skriver Ny Teknik.

9 Världens största sjöfartsföretag siktar på nollutsläpp. Danska Maersk, som står för 20 procent av världens sjötransporter, meddelade i början av december att de ska eliminera sina koldioxidutsläpp till 2050.

10 Fosfor ska utvinnas från gruvavfall. Cirka 90 procent av den fosfor som används i EU importeras och det finns få länder som producerar fosfor i någon större skala. Därför är det positivt att gruvföretaget LKAB beslutat att tillverka fosforgödsel från gruvavfall, LKAB:s produktion bedöms kunna täcka 10 procent av EU:s behov.

Elias Rosell

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!