Sabuni är olämplig som partiledare

7 juni 2019 11:10

I torsdags var det slut med den vänliga tonen mellan Liberalernas partiledarkandidater. I en intervju i Expressen går Nyamko Sabuni till angrepp mot sitt partis flyktingpolitik och motkandidaten Erik Ullenhag.

Hon kritiserar den rätt till familjeåterförening för krigsflyktingar som Liberalerna var med och förhandlade fram i Januariavtalet med regeringen. Sabuni menar att det riskerar att ge Sverige ”en ny våg av flyktingar” likt 2015 och att det ”finns [...] ingen anledning att anhöriga ska komma just till Sverige” eftersom uppehållstillståndet just är tillfälligt.

Sabunis retorik är vilseledande. Tillfälliga uppehållstillstånd betyder inte att skyddsbehovet är tillfälligt. Förlängning av dessa tillstånd sker närmast automatiskt. Bifallsandelen är nära hundra procent.

Återföreningen gäller makar/partners och minderåriga barn – personer med samma skyddsbehov som de familjemedlemmar som de återförenas med. Om alla hade anlänt till Sverige tillsammans hade alla fått stanna.

Migrationsverket spår att den planerade lagändringen kommer att öka det totala antalet asylansökningar enbart marginellt.

Sabuni säger vidare att Erik Ullenhag ”fortsätter att blunda” för jihadistisk radikalisering i Sverige och terroråtervändare och kritiserar hans syn på mångkultur.

– Vad är det man menar med mångkultur? Är det att de som tror på hederstraditioner ska behålla dem? Om Erik vill återgå till visionen om det mångkulturella samhället så för han partiet bakåt och i fel riktning, säger Sabuni.

Det om jihadister är gripet ur luften. Resonemanget om mångkultur är ren vårdslöshet. Det gäller att skilja på å ena sidan mångkultur i form av olika språk, seder och nationella identiteter inom samma land, och å andra sidan isolering och förtryck, oavsett om det bottnar i kultur eller annat.

Särskilt i en tid av stark polarisering är det viktigt att fokusera påsakdiskussionen i stället för att söka konstlad konflikt. Men det är just vad Sabuni gör. Hon muckar gräl och beljuger sin partikamrats ståndpunkter, samtidigt som hon intar en linje i flyktingpolitiken som ligger långt från den humanism och rationalitet som borde känneteckna ett liberalt parti.

Efter uppmärksamheten kring Expressen-intervjun lade Sabuni upp en video där hon försöker mildra de negativa reaktionerna. Hon avleder och flyttar fokus, men inget av det hon säger ändrar hennes uttalanden i intervjun.

En politiker som har så svag ideologisk kompass och så dåligt omdöme är olämplig som partiledare för Liberalerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!