Ledare Att ledande nazister inte är några duvungar kommer knappast som en överraskning.

Däremot visar det samlade brottsregistret för de hittills nio kända medlemmarna i Nordisk styrka, som tidningen publicerar i dag, att gruppen består av män som inte drar sig för att använda våld. Förutom trafikförseelser, hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp, finns såväl vapenbrott och brott mot knivlagen på de inblandades meritförteckningar. Dessutom är ledaren bland annat dömd för bankrån och dråp efter en dödsmisshandel med rasistiska motiv.

Listan på brott är inte särskilt konstig. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som Nordisk styrka är en utbrytargrupp ur, ökade nyligen kraftigt sin kampförberedande verksamhet, enligt den egna rapporteringen. Det handlar om fysisk träning, kampsport och om att lära sig att attackera med kniv, vilket ligger i linje med organisationens ideologi.

Esa Holappa, före detta ledare för den finska NMR-grenen, säger till Expo att NMR är en militant nazistorganisation vars övertygelse är att även om den skulle ta makten genom en fredlig revolution, så kommer efterspelet att bli blodigt. Följdaktligen betraktar NMR aktivister som dömts för brott i samband med ”kampen” som politiska fångar (Expo, 26/4-2018).

Problematiskt? Ja.

Som tidningen tidigare har skrivit har NMR varit på frammarsch i Sörmland under en period, räknat i antal kända aktiviteter. I samband med den senaste månadens splittring i NMR respektive Nordisk styrka, har några av rörelsens nazister, bland annat från Sörmland, valt att följa med till den radikalare av de två grupperna som beskriver sig som en ”kamporganisation”.

Det betyder inte att vi kan vänta oss ett försök till nazistiskt maktövertagande i morgon. Få svenskar sympatiserar med den sortens idéer.

Samtidigt konstaterade Säpo i sin senaste årsrapport att det förvisso är hotet från den våldsbejakande islamistiska miljön som utgör det största attentatshotet, men främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningar har ökat. Vidare är hotet från vit makt-miljön långsiktigt och ”handlar mer om att systematiskt använda våld, hot och trakasserier för att avskaffa eller ändra vårt demokratiska styrelseskick”.

Dessutom existerar NMR och Nordisk styrka inte i vakuum. Även om radikalnationalismen inte är en enhetlig och sammanhållen miljö, finns det en gemenskap där man ser feminister, liberaler och socialister som politiska fiender. På nätet uppstår band mellan dem som sprider antimuslimska idéer, populism och negativa berättelser om flyktingar: från etablerade politiker till de våldsbejakande individerna.

Därför finns det all anledning att dels hålla organisationer som NMR och Nordisk styrka under stark uppsikt. Dels inte understödja gruppernas hatiska mylla genom att använda sig av samma retorik och verklighetsbeskrivning.

Det bör alla politiker tänka på. Både nationellt och lokalt.