Vladimir Putins medlöpare även i SD:s EU-grupp

6 juli 2019 06:30

Den radikaliserade ytterhögern har nu en ny indelning, och är spridd på tre partigrupper i EU. Det är inte så avgörande, trots intressanta och avslöjande detaljer.

Nej till det mesta klarar de i alla fall att rösta tillsammans. Uppdelningen ser dessutom inte stabil ut. En del partier kan få skäl att byta grupp.

Orbánregimen i Ungern håller sig än så länge kvar i det kristdemokratiska sällskapet, möjligen för att inför ännu en EU-budget bevara de konservativas beskydd av EU-bidrag som i Ungern missbrukas för att gynna regimnära företag och oligarker.

Blir Orbánpartiet ändå uteslutet? Då kan det välja på två grupper. En domineras numera av Polens regeringsparti, som liknar det ungerska i maktmetoderna men inte nått lika långt i att göra sig kvitt nyhetsförmedling och försvåra för andra partier.

I den gruppen skulle de komma i sällskap med SD, som bytte grupp då det stod klart att deras tidigare ledargestalt i EU, den brittiske EU-fienden Nigel Farage, snart är borta ur EU. Även med tanke på det stöd en rad SD-företrädare, däribland partiledaren, gett till Viktor Orbáns styre, skulle ungersk övergång till den polskdominerade gruppen se logisk ut.

Men om Orbán i stället går till en nybildad grupp dominerad av Matteo Salvinis parti La Lega i Italien samt Marine le Pens Nasjonal Samling (det franska partinamnets ideologiska valör framgår bäst på norska)? Då får de sällskap med Dansk Folkeparti samt den segrande högerfalangen i Sannfinländarna. Båda är nu prov på hur fortlöpande radikalisering kan leda högerpopulister till allt mer extremt sällskap.

Ett tag vägrade de dela grupp med SD, som ju växt fram ur nynazism. Men efter en kort tid ihop med SD i den polskdominerade gruppen har de nu gått över till de ”Identitära” i Le Pens och Salvinis grupp.

Att SD nu är i demokratiskt rumsrent sällskap är väl vad de vill att andra ska tro. Men då får man blunda för åtskilligt.

Deras nya italienska broderparti Fratelli d’Italia, med fyra mandat mot SD:s tre, kommer ur efterkrigstidens nyfascism i Italien. Det grekiska medlemspartiets EU-ledamot tillhörde förut ett annat extremistparti, där partiledningen var ihärdigt antisemitisk.

Inför EU-valet var SD:s taktik att säga sig föredra det polska sällskapet för att undvika dem som öppet ger politiskt stöd till Putin. Det gör bland annat Salvini och Le Pen samt österrikiska FPÖ. Det gällde även att sudda ut minnet av SD:s egna röster för Putinlinjen i EU:s mest avgörande voteringar om Ukraina.

Men varken det polska maktpartiet eller SD har avstått från att dela grupp med det nya holländska partiet FvD. Det bildades ur en högerborgerlig aktionsgrupp, som till stöd för Putins politik drev fram folkomröstning mot Ukrainas avtal med EU.

Ledaren Thierry Baudet har inte bara förordat Hollands EU-utträde och EU:s upplösning. Han förnekar klimathotet och företräder trots en mer akademisk och högerborgerlig image de flesta av de ytterhögerattityder som finns i gråzonen mellan Trump-republikaner och Le Pens nyfascister. Han har till och med gått Putins ärenden i att försöka blanda bort korten om den ryska nedskjutningen av passagerarplanet MH 17 som krävde ett stort antal holländares liv.

Ihop med en rad Putinpropagandister undertecknade han ett upprop till den nyvalde presidenten Trump och ville ha en utredning mer anpassad efter den ryska desinformationskampanjen.

Den europeiska ytterhögern är och förblir Putins understöd i att försvaga de västerländska demokratierna. Och SD har slutit förbund med en uppenbar Putinmedlöpare, den holländske högeryttern Baudet.

Wredénlördag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!