Björn Lindwall till minne

Vår arbetskamrat och vän Björn Lindwall har avlidit, två dagar innan han och hans älskade barnbarn på skärtorsdagen skulle fylla år, Björn 68 år och Gustav 2 år.

9 april 2016 06:00

Björn började arbeta på Eskilstuna stadsbibliotek 1975. 1979 utsågs han till PR-bibliotekarie, en tjänst som han med en del modifikationer och tillägg hade fram till dess att han började på Eskilstuna Stadsarkiv 2010. Arbetet innebar att synliggöra och tillgängliggöra verksamheten utåt men även inåt i organisationen. Björn kom under dessa år att bli ledande inom detta område och välkänd inte bara i Eskilstuna utan i hela landet och även hela Norden.

Redan från början arbetade Björn okonventionellt och utifrån den positiva grundsynen att det mesta är möjligt. Målet var att få alla människor, unga och gamla, att upptäcka bibliotekets möjligheter. Det blev bokbord på torget, flygbladsutdelning, läskampanjer, barnbokssommar i Parken Zoo, författarbesök på fritidsgårdar med mera. Björn engagerade sig i det nordiska bibliotekssamarbetet och initierade projektet Nordiska Biblioteksveckan och gjorde Internationella nalledagen känd i Sverige och övriga Norden. När Eskilstuna stadsbibliotek 1987 utsågs till Årets bibliotek var Björns insatser av mycket stor betydelse för utnämningen.

När tankarna på närmare samarbete mellan arkiv, bibliotek och museer – ABM - tog fart i början av 2000 talet var Björn en engagerad och entusiastisk tillskyndare. De sista åren av sin yrkesverksamma tid deltog Björn aktivt i arbetet med att bygga upp Eskilskällan som invigdes 2011. Det var med humor men också med temperament och stark vilja som han samordnade arbetet.

Björn hade också mycket stor betydelse när det gällde att skapa trivsel och sammanhållning bland personalen på såväl stadsbibliotek som stadsarkiv. Han startade på biblioteket personalföreningen Gottfrid och ordnade aktiviteter som resor, personalfester och tävlingar och han bidrog i hög grad till ett positivt arbetsklimat. Björn hade en säker blick för små och stora skeenden i vardagen och han var skicklig på att med pennan i ord och bild beskriva situationer och arbetskamrater – kärleksfullt och med stor humor. Vi är många som i våra gömmor har kvar sådana minnen av Björn. Med sin humor och kreativitet berörde han oss alla.

Vi saknar dig men kommer alltid att minnas dig Björn!

Gamla och nya kollegor och vänner på bibliotek och arkiv genom Birgitta Widholm, Karin Zetterberg, Nils Mossberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!