Ulf Claesson avliden

Mångårige Folketmedarbetaren Ulf Claesson avled på torsdagsmorgonen, 67 år gammal, efter flera års kamp mot cancern.

15 april 2016 16:01

Ulf Claesson blev Eskilstuna trogen genom livet. Här träffade han endast 20 år gammal sitt livs kärlek, hustrun Arja.

– Ulf låg i lumpen vid F11 i Nyköping och jag sommarjobbade och bodde hos släktingar i Eskilstuna när vi möttes 1969. Vi skrev brev nästan varje dag till varandra den sommaren. Till hösten skulle jag åka hem till Finland igen och studera i Tammerfors, men jag blev kvar och vi flyttade ihop och förlovade oss. Ingen av oss hade bott utanför föräldrahemmet tidigare. De blev bara så att vi sedan knappt kom att vara ifrån varandra en dag på de 47 åren vi fick tillsammans, minns Arja Claesson.

– Ulf lärde mig mycket om vad som är viktigt i livet. Han var så trygg som person, aldrig avundsjuk på andra, talade aldrig illa om någon.

Ulf Claesson började jobba som vaktmästare på tidningen Folket redan som 16-åring, och här blev han kvar hela sitt yrkesverksamma liv. I många år arbetade han som sportreporter, och i 20 år som nattchef. De sista åren gick han över till att vara allmänreporter.

Många är de arbetskamrater som bland annat på Facebook uttrycker sin sorg, men också sina fina minnen av kollegan Ulf.

Marie Hillblom, reporter, nyhetschef, redaktionschef och chefredaktör på Folket och i dag chefredaktör på Katrineholms-Kuriren, arbetade tillsammans med Ulf Claesson från -98 och minns honom som en fantastisk mentor och läromästare.

– Han var en strukturerad reporter och nattchef med fantastiskt driv, alltid på hugget för att göra en vass tidning och alltid nära till skratt. Ulf var respekterad och omtyckt av alla, människor kände förtroende för honom. Och han vågade skriva om det riktigt svåra och personliga.

2000 drabbades Ulf Claesson av manlig bröstcancer, något han berättade väldigt personligt om i ett antal artiklar i Folket. Behandling och tillfrisknande gick väl och Ulf fick sedan tio friska år, innan sjukdomen återkom i skelett och lever 2012.

– Egentligen var det inte cancern som tog hans liv, utan njurarna som till slut lade av. Men han fick fin hemsjukvård och smärtlindring, och somnade lugnt och stilla, hand i hand med mig. Det skedde väldigt fridfullt och jag är lycklig över att Ulf fick somna hemma. Jag är så tacksam för alla år vi fick tillsammans och känner ingen bitter sorg, men en enorm saknad, säger Arja.

– Ulf har varit en trygghet för många i livet, kanske speciellt för många barn.

Ulf Claesson sörjes närmast av hustrun Arja och döttrarna Cecilia och Susanne med familjer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!