Maj Axelsson Hagman har avlidit

Maj Axelsson Hagman, Los Angeles, Kalifornien, har avlidit i en ålder av 88 år. Maj från Eskilstuna var under närmare 60 år gift med skådespelaren Larry Hagman, världskänd för rollen som JR Ewing i tv-succén "Dallas".

8 juni 2016 15:44

Maj Hagman Axelsson föddes den 13 maj 1928 i Julita och växte upp i Skogstorp i Eskilstuna, som äldst av fyra systrar. Alla fyra kom så småningom att emigrera till USA. Först att lämna Sverige var Maj, som följde sin pappas råd att "sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna".

Hon reste till England för att jobba som au pair, och flyttade så småningom till London där hon arbetade med design, tillskärning och sömnad. Maj blev modeskapare.

– Sverige var för litet för mig, berättade hon för Eskilstuna-Kurirens dåvarande reportrar Johanna Alskog och Lena Michanek, som träffade Maj och Larry Hagman i parets våning i Santa Monica, Kalifornien, 2005.

I London träffade hon sin livskamrat, Larry Hagman, som då tjänstgjorde inom det amerikanska flygvapnet. De gifte sig i december 1954 och Maj beskrev äktenskapet som mycket lyckligt, trots parets skilda bakgrunder. Larry, vars mamma var skådespelerskan Mary Martin, var van vid showbusiness och tjänstefolk.

Efter London flyttade paret till New York 1956, där deras båda barn föddes. Maj svarade till en början för parets försörjning genom att designa och sy scenkläder medan Larry sökte arbete i teatervärlden och även fick en del roller på Broadway. Efter åtta år i New York flyttade familjen till Hollywood.

Maj stöttade makens uppåtgående karriär samtidigt som hon fortsatte med att designa kläder, extraordinära hem och även jacuzzis. I slutet av 70-talet fick Larry ett manus han själv inte blev imponerad av. Det är inga pengar i det här, förklarade han för Maj.

– Du har helt fel. Det här kommer att bli en fantastisk succé. Ingen av karaktärerna är ärlig, god eller glad, svarade Maj, och fick rätt. I över ett decennium dominerade Dallas såpoperavärlden, och högst upp på toppen stod Larrys rollfigur JR. Var de än befann sig i världen var intresset för Larry enormt.

När Dallasfebern var som störst gjorde paret Hagman en spektakulär visit i Eskilstuna, då Larry kastade låtsaspengar med ett porträtt av JR från Majs mammas balkong på Gillbergaplan. Vid ett annat tillfälle landade de med helikopter vid gamla Konstmuseet.

– Ett privilegium att få återvända till sin hemstad i helikopter, beskrev Maj.

Maj och Larry fick sammanlagt fem barnbarn. På sommaren samlades familjen på parets ranch i Ojai, ett par timmars bilfärd upp i bergen norr om Los Angeles. Där var de också grannar med en av Majs systrar.

– Mina systrar har alltid följt mig. De lärde sig engelska hos mig i London om somrarna. När jag flyttade till New York följde de efter och sedan kom de till Kalifornien, berättade Maj för tidningen.

Paret ägnade sig mycket åt välgörenhet och stöttade många filantropiska objekt. De reste också mycket tillsammans.

2009 blev det känt att Maj Hagman led av demenssjukdomen Alzheimers. Året därpå lades hon in på ett vårdhem i Santa Monica. Hon blev änka 2012, när Larry Hagman dog.

Maj Axelsson Hagman avled den 31 maj. Hon sörjes närmast av dottern Kristina, sonen Preston, fem barnbarn och en syster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!