Schack och vinterbad håller igång 100-åring

Hur lyckas man leva i hundra år eller längre? Holger Olsson har svaret.– Man ska försöka leva sunt. Jag har vinterbadat mycket i Skjulsta och spelat schack.

16 juni 2016 07:17

Holger sitter i en sammetslen soffa i sin lägenhet fyra våningar upp på Marielunds äldreboende och kommenterar Sveriges öppningsmatch i EM mot Irland.

– Den var inte bra, säger han. Det kan bli svårt för Sverige framöver.

Holger har koll på läget och blick för bra spel.

– Jag har åkt runt i Europa och sett massor av matcher, bland annat när Ralf Edström var aktiv. Själv ägnade jag mig åt korpfotboll innan jag gick över till schack.

Texten på tårtan framför honom på bordet säger allt: Grattis till 100 år! Ett långt liv ligger bakom honom där hans ideella engagemang i både IFK Eskilstuna och Eskilstuna schackklubb gett både glädje och utmaningar.

– I schack har jag mött världsmästaren Smyslov (1957–58) från Ryssland. Jag spelade mot honom i en simultanmatch där han mötte flera samtidigt. Han gick runt varv efter varv runt borden – men han var lite för svår för mig.

Holger har också deltagit i SM i en lägre klass och blev då fyra i sin grupp.

– Det var jag nöjd med.

Holger tävlingsspelade ända tills han fyllde 86 år, sista matchen vann han och lagkamraterna i Eskilstuna schackklubb mot Norrköping.

– Jag var ingen aggressiv typ av spelare utan tänkte mer på längre sikt, kanske fem–sex drag framåt. Det är det som är själva konsten med schack.

Holger har också varit ledare i ungdomsschack och glatt sig över de ungas utveckling i sporten.

Känner du dig som hundra år?

– På ett sätt kanske, men ändå inte ... Min syn och hörsel är dålig numera. Jag tycker också att minnet börjar tryta lite, ibland glömmer jag saker.

96 år gammal ramlade han och bröt lårbenshalsen, men efter en lyckad operation står jubilaren på benen igen. "Ditt läkkött är som på en 50-åring", berömde läkaren efter att ha sett det snabba tillfrisknandet.

Bland de största händelserna i ditt liv?

– Mycket har varit stort, bland annat när jag besökte fånglägret Auschwitz. En annan omvälvande sak var när familjen flyttade till modern lägenhet i Fröslunda 1948, den hade dusch och jag slapp hugga ved och elda för att få värme.

Holgers yrkesliv har kantats av uppgifter i tillverkningsindustrin, bland annat har han jobbat med skärverktyg och skruvar.

Vad önskar du dig i present på hundraårsdagen?

– Ingenting. Jo, förresten, ett gott humör. Och en whiskeypinne rinner alltid ner.

Holger berömmer personalen på Marielunds äldreboende där han nu varit i åtta år.

– Personalen är väldigt bra här, de har alltid något glädjande att säga när vi möts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa