Lek tillsammans i påsk

Våren står äntligen för dörren. Barnen har påsklov och du som förälder kanske har några extra lediga dagar. Passa på att njuta tillsammans – med en lek.

3 april 2012 08:20

Leken är en självklar och viktig del i barns liv. Genom lek utvecklar barn sin fantasi, kreativitet och förmåga att samspela med andra. När vi blir äldre och får egna barn har vi ofta någonstans på vägen glömt bort hur kul det kan vara att leka.
I forumet på Familjeliv kan man ofta läsa om mammor som har dåligt samvete över att de inte riktigt kan hänge sig åt sina barns lek.
– Jag tok älskar mina barn, men jag tycker inte att det är kul att leka. Femåringen sysselsätter sig bra själv. Leker med sina dockor och figurer och andra fantasilekar, men hon vill ju gärna att jag är med och leker. Jag gillar att göra saker med henne som att åka till badhuset, hoppa på studsmattan eller baka. Men jag fixar verkligen inte fantasilekar, skriver signaturen Skruttis.

Att leka måste ju inte nödvändigtvis handla om fantasilekar. Ett tips nu när våren kommer är att hitta på lekar utomhus, så att alla oavsett ålder kan ha roligt tillsammans. Lämna dataspel och dvd-filmer hemma och lek, ja vaddå? En mamma skriver i Familjelivs forum:
– Vad leker ni med era barn ute? Mina har jättesvårt att sysselsätta sig. När jag var barn kastade vi ofta en tennisboll mot en vägg eller plank och spelade tian. Sen då, jag har helt glömt alla utelekar, skriver hon.

Under påsken precis som vid många andra högtider finns det mängder av mer eller mindre välkända lekar. Som ni med fördel leker med hela familjen. Agneta Lilja är lektor i etnologi på Södertörns högskola och har under många år intresserat sig för högtider.
– Vid högtider är ett klassiskt tillfälle att leka tillsammans. Förr lekte man ofta tillsammans barn och vuxna vid påsk och jul. För att markera skillnaden mellan arbete och ledig tid. Lekarna följde då årstiden och speglar ofta förväntningarna. Som påsken som symboliserar vår och pånyttfödelse där ägg var en viktig symbol, berättar Agneta Lilja.

Så samla ihop släkt och vänner efter påsklunchen och lek tillsammans. Uppskattat av både barn och vuxna. Vi lovar!

Tips på lekar i påsk!
Namn:
Äggkampen
Vad: Utelek.
Behövs: Oömma kläder alternativt svartsopsäck, några okokta ägg.
Antal: 2- flera personer.
Gör så här: Dela upp er två och två i par. Varje par får ett okokt ägg. Ägget ska sedan kastas mellan er. Varje gång någon tagit emot ägget backar personen ett steg. Den som klarar längst avstånd utan att ägget går sönder vinner. Kladdigt och super kul!

Namn: Äggrullning
Vad: Utelek.
Behövs: Kokta ägg, en planka eller sluttning.
Antal: 2- flera personer.
Gör så här: Målet är att få sitt ägg att rulla längst. Starta uppe på en sluttning eller använd en planka för att få ägget att börja rulla. De ägg som rulla längst vinner. Ett tips är att dekorera eller måla ägget innan så att ni enkelt kan se vems som är vems.

Namn: Äggpickning
Vad: Inne- eller utelek.
Behövs: Hårdkokta ägg, lika många som ni är deltagare.
Antal: 2 till flera personer.
Gör så här: Alla deltagare får var sitt hårdkokt ägg. Ställ er två och två och knocka äggen mot varandra. Krasar ägget är man ute ur turneringen. De vars ägg är hela får en ny motståndare. Den som är sist kvar vinner.

Namn: Fjäderstafett
Vad: Innelek.
Behövs: Olika färgade påskfjädrar.
Antal: 2 – flera personer.
Gör så här: Mät ut en tävlingsplan, med en start och mållinje, välj en lagom lång bana på ett par meter. Dela upp er i lag och kör som stafett om ni är många eller tävla mot varandra en och en. Varje lag eller person får en fjäder som placeras ut på startlinjen på golvet. När startskottet går gäller det att blå fjädern framåt över mållinjen. Inga händer är tillåtna, vill man göra det extra svårt lägg händerna på ryggen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa