Rensa ut plasten - för barnens skull

Badankor, foppatofflor och nappflaskor. Oftare än vi tror innehåller vardagsföremålen ämnen som inte är nyttiga för våra barn. Familjeliv.se hjälper dig att få koll i vardagen.

25 december 2012 06:00

Det finns knappast någon ett-åring som inte stoppar hela sin värld i munnen. Alltifrån leksaker, plastbestick i glada färger till fjärrkontroller. Det ligger lite i sakens natur att lära genom att smaka. Det som många av oss inte vet är att det finns farliga kemikalier på många ställen i vår vardag. Men så måste det inte vara. För med enkla knep och utan att vända upp och ner på världen kan du minska mängden kemikalier som ditt barn utsätts för.

- Katarina Johansson är miljöjournalist och menar att det finns många enkla saker du kan göra för att minska på kemikalierna i barns närhet. När Katarina blev mamma till Henning för 1,5 år sedan började hon undersöka vilken nappflaska hon skulle välja och vad det var för plast i leksakerna. Resultatet blev boken ”Den onda badankan – ditt barn och de osynliga gifterna”. Där skriver hon om hur vi omges av prylar som utsöndrar kemikalier, som på sikt kan leda till allergier eller verka hormonstörande.
– Det mest sorgligt är att en bok om farliga kemikalier i barnens vardag ens ska behöva finnas. Och dubbelmoralen i att vissa ämnen är förbjudna i plaster i leksaker men tillåtna i andra saker som barn kommer i kontakt med som i plasttryck på kläder, allväderstövlar, plastgolv, regnjackor. Barn är ju inte så nogräknade att de avstår från att tugga på saker som inte är leksaker, menar Katarina Johansson.

Katarina Johansson berättar att många har undrat över hennes önskan att veta vad olika produkter innehåller. ”Vill man verkligen veta?” är den vanligaste frågan hon fått under arbetet med boken. Själv menar hon att hon verkligen vill veta. Kunskapen om hur enkelt det kan vara att skippa kemikalierna har i många avseenden gjort henne tryggare.
– Välj glas istället för plast i köket, tvätta alla nya kläder och vädra. Det behöver inte vara svårare än så. Alla föräldrar väljer sin ambitionsnivå och det handlar inte om att byta ut hela sitt hem på en gång, men man kan till exempel fasa ut plasten, som i vissa fall kan vara en stor bov, säger hon.

De mest omdiskuterade kemikalierna är ftalater som finns bland annat i plastgolv och vissa leksaker. I Kina produceras bland annat många produkter av ftalater som är förbjudna i Sverige. En annan är bisfenol A som kan finnas i äldre nappflaskor och konserver.

Ett knep för att göra klokare val i butikshyllan är att titta på återvinningstriangeln som är tryckt på produkten eller kartongen. Siffran visar vilken typ av plast den är gjord av. Katarina Johansson tycker att vi ska kom ihåg och undvika siffrorna tre, sex och sju. Som står för PVC, polystyren och sjuan kan vara polykarbonat som i sin tur kan innehålla bisfenol A.
– Mitt bästa tips när du ska köpa nytt är att fråga i butiken om det inte står någon information på produkten. Eller använd näsan, luktar produkten starkt skulle jag avråda från att köpa den. Välj hellre en dyr gosedjursnalle istället för att köpa 17 mjukdjur som är gjord av polyester, alltså en plast, säger Katarina Johansson.

Annars är de mest basala råden att tvätta alla kläder innan användning, undvika kläder med plasttryck och skippa sköljmedlet. Välj tetra istället för konserv när det är möjligt. Undvik att värma och förvara mat i plastburkar. Använd istället glas eller rostfritt och diska av plastleksakerna innan användning.

Katarina Johansson berättar att hon försöker följa sina egna råd, men att hon inte kan vara allt för nitisk.
– Det kommer säkert en tid då min son önskar sig speciella plastgubbar hämtade från någon populär barnfilm eller liknande och då måste jag vara pragmatisk. Men just nu finns ingen anledning att han ska behöva bita i mer plast än nödvändigt.
Hur farliga är då kemikalielarmen för oss människor? Ulrika Dahl är avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen och menar att det är svårt att ge någon exakt bild.
– Det är svårt att koppla ihop en viss kemikalie till en viss hälsohändelse idag. Men det finns studier på djur som visat på bekymmersamma effekter, såsom allergier och fetma, men även kromosomstörningar och fortplantningsproblem. Det vi inte får glömma är att den här typen av kemikalier inte har funnit så länge i den här omfattningen. De som blir föräldrar idag är den första generationen som själva utsatts för den här stora mängden och variationen av kemikalier som små. Men jag skulle säga att kemikalier är ett lika stort hot mot vårt samhälle som klimatet, det är bara svårare att kommunicera, menar Ulrika Dahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa