Fortfarande går det undan värre när Sven-Olof trycker på gasen

Det går undan när Sven-Olof Jägerstedt trycker ned gaspedalen på sin Amazon. Uppemot 150 knutar kan hastighetsmätaren visa. Men lugn det handlar inte om några olagligheter. Sven-Olof tävlar nämligen i Klassiska rallycupen – en tävlingsklass där bilarna inte får vara nyare än av 1965 års modell.

27 november 2010 10:41

– När man står på startlinjen stiger pulsen i takt med att klockan räknar ned. När det slår om till grönt är man 25 igen, skrattar Sven-Olof när vi träffas i villan på Kolstavägen.

– På landet men mitt i stan. Här rev vi, byggde nytt och flyttade in 1992.

I det stora garaget står Volvo Amazonen av just årsmodell -65. Med den kör Sven-Olof och hans kartläsare Stefan Ekberg klassiska rallyn runt om i landet.

– Cupen innehåller sju deltävlingar. Tidigare var förarna också tvungna att vara till åren men numera räcker det att bilarna håller veteranstatus.

Hur fort kör ni?
– Det går undan rätt rejält. 140 och litet till kan det bli på rakorna. Men det gäller att ha kontroll. Vi åker onotat och har endast varningsnoter och vägbyten antecknade.

Inga incidenter?
– För fem år sedan körde vi av och rakt i en stor sten. Bilen blev bara skrot. Själv gjorde jag illa foten ganska rejält men med facit klarade vi oss ändå bra.

Tittade på VM-rally
Olyckan innebar att karossen måste bytas – ett lätt jobb för Sven-Olof Jägerstedt som har en yrkesbana på 48 år som skademontör eller bilplåtslagare bakom sig hos Volvo.

10 oktober gjorde han sin sista arbetsdag på Mått Johanssons väg och firade med att åka till Wales och titta på VM-rallyt.

– Det var min födelsedagspresent från hustrun. Otroligt roligt att vara med om ett sådant fantastiskt arrangemang. Och som de kör. Jag förstår inte hur de kan hålla sig kvar på vägen.

Vad ska du göra nu?
– Jag har en del planer. Bland annat försöka lära mig spela tennis, plugga litet språk och så finns det alltid något att pyssla med bilen. Har dessutom lovat en kompis att hjälpa honom sätta ihop en Volvo P 1800 som nu ligger i delar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eddie Jaurinder