50-åring som gärna jobbar 25 år till

I dag fyller diplomaten och Sveriges nya Lettlandsambassadör Henrik Landerholm 50 år. Strängnäsbon, som ser fram emot flytten över Östersjön, hoppas på många intensiva arbetsår framöver.

10 augusti 2013 06:00

Smakfullt solbränd och på gott humör tar Henrik Landerholm emot tidningen på verandan till familjens villa. Han har nyligen kommit hem till Sverige och Strängnäs efter att ha arbetat som chef för den samlade svenska insatsen i Afghanistan. Med många års erfarenhet i försvarsfrågor och med ett förflutet som yrkesofficer, politiker och myndighetschef kände Henrik Landerholm att det var ett uppdrag som kunde passa honom bra.

– Det har varit en spännande och lärorik tid. Visst har jag haft stor nytta av mina nästa tre decennier av torrsim när det gäller att omvandla teori till praktik. Men att uppleva krig, nöd och elände på riktigt är något helt annat än i teorin.

I Afghanistan bodde Henrik Landerholm på den svenskledda basen i Mazar-e Sharif, som ligger i norra delarna av landet.

– Basområdet är på 250 gånger 250 meter och min bostad var på välutnyttjade 12 kvadrat. Löprundan runt området är således en kilometer och där har det blivit många varv, säger han och ler.

Hur kom det sig att du nappade på uppdraget från första början?

– Det var svårt att tacka nej när Carl Bildt frågade. Det har varit en nyttig erfarenhet och det har varit stimulerande att lära sig biståndsarbete. Jag vill påstå att svensk bistånd ofta är bra genomtänkt och fungerar.

Vad är dina bästa minnesbilder från tiden i Afghanistan?

– Möten med människor. De politiska diskussionerna med olika provinsguvernörer och arbetet med våra lokalanställda medarbetare. Allt fungerar så otroligt annorlunda i Afghanistan jämfört med hur det är i Sverige. Det mest påtagliga är att religion, människa och politik är så starkt sammanflätade. Det har varit väldigt intressant att studera.

Tidigare i år utnämndes Henrik Landerholm till Sveriges nya ambassadör i Lettland. Ett arbete som han tillträder inom en knapp månad.

– Jag ser fram emot att börja en fjärde karriär. Får jag bara förmånen att arbeta 25 år till kan jag säkert hinna med ytterligare två. Allvarligt talat, det känns fantastiskt bra att få chansen att representera Sverige i hela perspektivet. Sverige är den största utländska investeraren i Lettland och vi har mycket att uträtta där.

Med honom flyttar också familjens yngsta dotter Alice, 10 år, som ska börja skolan i Riga till hösten.

– Det ska bli kul med sällskap. Min hustru Ann har en del åtaganden i kommunpolitiken här i Strängnäs och våra äldsta barn är så stora så att de klarar sig på egen hand. Vi får passa på att hälsa på varandra så ofta det går.

Henrik Landerholm, för många Strängnäsbor känd som moderatpolitiker, flyttade med familjen från Uppsala till Eskilstuna som femåring där han växte upp. Intresset för politiken väcktes redan i högstadiet och från slutet av 1970-talet fram till 1992 hade han flera ordförandeuppdrag inom Moderata Ungdomsförbundet och Eskilstuna Moderat Skolungdom. Året innan studenten flyttade Henrik Landerholm till Strängnäs för att läsa klart gymnasiet. Därefter ägnade han sig åt juridikstudier i Uppsala innan värnplikten på P10 startade.

– På den tiden var jag främst intresserad av skolfrågor. Det var först efter värnplikten och senare under officersutbildningen som jag började engagera mig i försvarsfrågor.

Det låter som om det har varit en del pysslande med att få ihop tid till alla uppdrag genom åren?

– Jo, så har det visst varit. Men mitt liv har aldrig varit uppdelat i arbete och fritid. Jag stänger nästan aldrig av och jag trivs med det.

På frågan om han har något drömjobb som han suktar efter kommer svaret utan vidare omsvep.

– Jag skulle inte tacka nej att leda en FN- eller EU-insats om förfrågan dök upp i framtiden. Det skulle vara en spännande utmaning.

Födelsedagen firas i dag tillsammans med hustru och barn. Ett större 50-års kalas med vännerna vankas lite längre fram.

– Det får bli i Riga när jag väl har kommit på plats, säger jubilaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa