Mer tid som frimurare och för fiske

- Det är först nu, fem år efter egentliga pensionsdagen, som jag vant mig. I stället för att gå till jobbet har jag ett rikt föreningsliv att syssla med och när det blir mer sommarlikt ska jag fiska en del, säger Lars Gihl i Eskilstuna.

18 april 2008 06:30
Lars Gihl fyller 70 år fredagen 18 april och passar på att klara uppvaktningar och firande samma dag.
- Jag har hyrt Frimurarhuset för att ha öppet hus på sena eftermiddagen samma dag som jag fyller. På kvällen drar sig familjen tillbaka till vår bostad för en liten vickning. Sedan är allt klart! konstaterar han.

Längtar till skärgården
Efter födelsedagen är det fritt fram för Lars Gihl att längta till den varmare årstiden så att han kan ta med sig hustrun Eva för ännu en sommar på Vindö i Stockholms skärgård, där de har sitt sommarställe.
- Vi försöker tillbringa största delen av sommaren i skärgården med diverse underhållsprojekt, samt mycket fiske och bad. Där har vi också nära till de fyra barnbarnen på Värmdö, och dom till oss, vilket också är lockande, berättar han.
Möjligen kan Lars Gihl också få tid att tänka tillbaka och minnas godbitar från de gånga 70 åren.
Han är uppvuxen i Helenelund utanför Stockholm. När han var barn flyttade familjen till Falköping i slutet av 1950-talet. Bland mycket som hände där kan nämnas att Lars tog studenten och träffade Eva.
Han fortsatte sedan att studera i Göteborg.
- Efter slutförda studier fick jag mitt första jobb. Det var inom fastighetsbranschen. Och så gifte vi oss, Eva och jag.

Till Eskilstuna 1984
Lars Gihl fick jobb som planeringschef på landstinget i Sörmland och flyttade därför 1970 till Oxelösund och hade arbetsplatsen i Nyköping. Sedan var det statliga Fortifikationsförvaltningen (FortF) som blev Lars Gihls nästa arbetsgivare från 1984. Han var först planeringschef och därefter ekonomidirektör.
- Fortifikationsförvaltningen avvecklades och i stället skapades Fortifikationsverket. Under en period med ideliga omorganisationer hade jag förmånen att ha olika tjänster, bland annat som planerings- och ekonomichef, it-chef och administrativ chef.
- För fem år sedan, 2003, gick jag i pension. Då hade jag också hunnit bli partipolitiskt engagerad och gått med i folkpartiet.

Ett rikt föreningsliv
Sedan 2002 är Lars Gihl med i kyrkopolitiken och har uppdraget som vice ordförande i Eskilstuna kyrkliga samfällighets kyrkonämnd. Han är dessutom ordförande i kommunrevisionen och har fram till förra veckan varit kassör i Eskilstuna konstförening.
- Anledningen till att jag lämnar uppdraget i konstföreningen är att jag är med Svenska Frimurarordern och valts till sekreterare i en av logerna. Det uppdraget tar jag med hundra procents ambition och är beredd att ge frimurarna den tid som behövs.
- Som medlem i Fredagsklubben finns ännu fler trevliga kamrater att träffa, tillägger Lars Gihl.
016 - 15 62 15
Roger Stark
roger.stark@ekuriren.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa