Nostalgi: Folkligt och djupfryst när Isstadion invigdes 1968

Vad skrev tidningen om för 50 år sedan? Vad pratades det om i Eskilstuna 1968? För att ta reda på det har vi dykt djupt ner i arkiven och kommit upp med en rad roliga, spännande, minnesvärda eller helt bortglömda stora och små nyheter, som vi återkommande presenterar här på Personligt, under rubriken "Eskilstuna-Kuriren denna vecka 1968". Den första blicken i backspegeln har fastnat på en händelse som fortfarande kommer Eskilstunaborna till del. Inte minst så här på jullovet.

"Invigningens graciösa inslag bestod av Stockholmsflickorna Eva Hermansson och Pia-Lena Berglund."

"Invigningens graciösa inslag bestod av Stockholmsflickorna Eva Hermansson och Pia-Lena Berglund."

Foto: Andersson Kjell

Övrigt2018-01-05 10:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Isstadion är invigt. Eskilstuna står inte längre vid skampålen som Sveriges största stad utan konstfryst isbana, nu står vi i stället vid hedersplatsen med landets största. För skall det vara, så skall det vara rejält. Som bekant."

Så inleds artikeln som handlar om nyårshelgens invigning av Isstadion för 50 år sedan. Det var en satsning på sju miljoner kronor som skulle följas upp av ytterligare fem miljoner för att få anläggningen komplett. Invigningen var uppdelad på två dagar där lördagskvällen bjöd på ishockeymatch mellan Sovjets Vingar och ett hopplockat lag från Djurgården, AIK och Södertälje SK. Kvällen avslutades med ett fyrverkeri.

I artikeln kan man läsa:

"Invigningen var mer än konstfryst, den var djupfryst och det inverkade naturligtvis på folkvandringen till Isstadions premiärföreställningar under nyårshelgen. 2300 gick för att se fyrverkeri och ishockey på lördagskvällen, betydligt färre kom till familjedagens jippo men så låg också kvicksilvret några grader för lågt för att passa gemene man."

Det var 18 minusgrader.

Reportaget som publicerades den 2 januari 1968 handlar främst om den mer familjeinriktade invigningen där allmänheten själva fick prova på att åka på den konstgjorda isen.

På den tiden togs entré till allmänhetens åkning; 1 krona för vuxna och 50 öre för barn.