På kungligt uppdrag: "Finaste erkännande någon som jag kan få"

Det började i 20-årsåldern. Några lånade böcker från Stadsbiblioteket blev inkörsporten till ett intresse som sedan bara vuxit. I år är det 20 år sedan han drog i gång sin webbplats, där han förser andra likasinnade med information. Och i år kröner faleristikern från Eskilstuna sitt stora kunnande med ett fint erkännande: från januari är Jonas Arnell ordensamanuens på Kungliga slottet.

14 mars 2018 08:20

Faleristik är enligt Wikipedia en historisk hjälpvetenskap för studerande, samlande och dokumenterande av ordnar, dekorationer och medaljer med tillbehör. Ämnet fascinerar många och fångar vissa. Jonas Arnell med rötterna i Eskilstuna är, vågar vi påstå, en av landets kunnigaste i ämnet.

Han förklarar vad som en gång fick honom att låna de där tre böckerna och fastna i ämnet.

‒Jag tycker det är intressant och fascinerande. Traditionen att sätta utmärkelser på varandra går att spåra ända tillbaka till grekerna, och vidare till romarnas storhetstid. Du får ett synbart bevis för att du gjort något bra, en ärbar klapp på axeln av kungen eller kommunen eller vilken instans det nu handlar om.

Jonas, som flyttade från Eskilstuna för att plugga vid 22 års ålder, har sin mamma och sin syster samt en rad barndomsvänner han träffar med jämna mellanrum kvar här. Under de sex åren vid universitetet fanns inte mycket tid över till det nyvunna intresset, men efter studierna tog skrivandet fart.

‒Jag startade min webbplats 1998 och började dela med mig av det jag lärt mig kring ordnar, dekorationer och medaljer i Sverige, och så la andra till information och webbplatsen växte. Den blev lite som Wikipedia, innan Wikipedia fanns. Sedan dess har det bara rullat på och jag driver numera också en blogg, som ett nyhetsmässigt komplement.

‒Det växer kanske lite mossa på webbplatsen i dag, skrattar han, men den är fortfarande verksam. Eventuellt läggs delar av databasen inom Göteborgs universitets ramar.

Bloggen och webbplatsen är ett resultat av en yrkesskada, konstaterar Jonas.

‒ Jag är ju lärare i botten, och som sådan är det ett betydligt större nöje att ge andra möjligheten att lära sig mer än att förkovra sig själv. Extra kul är att jag lärt känna likasinnade över hela världen på kuppen.

Och tack vare sina fördjupade kunskaper inom faleristiken och sin vilja att lära ut dem fick Jonas Arnell under förra året en förfrågan han inte kunde tacka nej till. Sedan nyår är han därför en av två ordensamanuenser vid Kungl. Maj:ts Orden, KMO, på Kungliga slottet, där han nu tillbringar ett par timmar i veckan. KMO är det kansli som har hand om de ordnar och medaljer som kungen delar ut.

‒Det finaste erkännande någon som jag kan få. Jag har haft kontakt med KMO länge, och den intensifierades under 2017. Det var stort att få förtroendet, och att därefter få kvittera ut nycklar till slottet – och se att de ska återlämnas senast 2034, när jag fyller 65 år.

Vad är det du gör?

‒Dels handlar det om arbetsuppgifter på webben och sociala medier, och sen hjälper jag till med alla möjliga små och stora ärenden. Det är allt från att närvara vid processioner när utländska statschefer som innehaft Serafimerorden dör, till att svara på allmänhetens frågor typ "min farfars far fick Vasaorden, varför?"

Amanuens betyder ungefär allt-i-allo, förklarar han.

Är det ok att vi skriver att Jonas Arnell från Eskilstuna är Kungliga slottets allt-i-allo?

‒Haha, ja det blir bra.

Jonas Arnell

Ålder: 49 år

Bor: Stockholm

Gör: Tekniksystemledare inom Försvarsmakten, jobbar bland annat med vädertjänstsystem åt Flygvapnet. Har tidigare arbetat som lärare i matte och NO för åk 1-7, och varit politisk sakkunnig för KD i riksdagen, främst med ansvar för utbildnings- och kulturpolitik.

Gör också: Ordensamanuens vid Kungliga Majestäts Orden, Kungliga slottet, Stockholm.

Egna utmärkelser: "Jag har ett antal, varav den finaste är Kungliga Patriotiska Sällskapets stora medalj i guld, som jag fått för att jag i över 25 år spridit information och intresserat mig för faleristiken. Det var ungdomsvännerna i vår lilla herrklubb D9 i Eskilstuna som skickade in förslaget att jag skulle få medalj, och de fick sedan också ge mig den. En jätterolig överraskning."

Läs mer på arnell.cc och jonar242.wordpress.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!