"Plötsligt faller allt på plats"

Som ung trodde han att teaterhög­skolan var för finare folk. Men Göran Ragnerstam kom in på första försöket. 30 år senare duggar erbjudandena om jobb fortfarande tätt.

7 november 2012 03:51

Vi når Göran Ragnerstam cirka två veckor innan pjäsen Utopia 2012 har premiär på Backa teater i Göteborg. Han är mitt uppe i slutrepetitionerna, bara finslipningen kvarstår. Pjäsen bygger på ett otal intervjuer med främst unga personer. Ämnena är dels droger – vem tar dem, hur funkar de, hur är upplevelsen och bieffekterna – dels hur det perfekta samhället ser ut. Dessutom får man som publik följa hur arbetet går till när en pjäs byggs upp.

På Göran Ragnerstams meritlista ryms allt från teaterklassiker och moderna pjäser till tv-serier, filmer och regiuppdrag. Genom åren har han spelat en mängd olika roller, allt från småfnissig studiorektor till stenhård vd, alkoholist, polis och bov. Ett gemensamt drag är att hans karaktärer sällan går en obemärkt förbi – inte ens de riktigt små rollerna.

Göran Ragnerstam berättar att han redan som liten drömde om att bli skådespelare. Länge trodde han inte att det var möjligt för honom att ens söka in till teaterhögskolan, att det var för dem kunde memorera en textsida på en minut. När han så småningom ändå sökte till scenskolan i Malmö kom han in på första försöket.

– I början handlade det om att över huvud taget få vara med i en pjäs, och det fick jag ju. Sedan har det exploderat. Jag har fått många intressanta roller och filmat på olika ställen i Europa. Det är mycket mer än vad jag någonsin hade trott. Jag blir faktiskt väldigt glad när jag tänker tillbaka på det.

Visst har det varit kämpigt ibland, berättar han. Inte minst när barnen var små och jobbet kunde krocka med skola, tvätt, mat, disk och uppfostran. Nu är den tiden över. Och för inte så länge sedan gick flyttlasset från Stockholm till Göteborg.

– Plötsligt säger det bara tjoff och allt faller på plats. Nu är familjen samlad. Sonen Axel ska börja som elev på Göteborgs stadsteater, dottern Matilda har kommit in på scenskolan och Carina har jobbat här sedan 1983. För min del gör det ingen större skillnad var basen är. Det viktigaste är att vi har varandra i närheten.

Lena Wreede/TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa