Tiffany Kronlöf: "Vi siktar på att ta över världen"

Med sin syster Bianca har hon tagit Humorsverige med storm med succéserien "Full patte”.– Erfarenheterna formar ens humor, säger komikern och sångerskan Tiffany Kronlöf.

15 mars 2017 09:30

Det är full patte – det vill säga full fart, som det gamla raggaruttrycket betyder – för Tiffany Kronlöf. Hon, systern Bianca och regissören Sara Haag är mitt uppe i skrivandet av nya skämt till den tredje säsongen av ”Full patte”. En uppgift som både sporrar och ger prestationsångest, sedan den förra säsongen belönades med tv-kristallen för bästa humorserie.

Manusarbetet pågår under lång tid och de vrider och vänder på allt under tiden. Processen går under den interna benämningen ”Filosofiska rummet”.

– Om Bianca biter bort någons tånaglar i en scen så har det inte kommit till bara som, ”åh vad äckligt, vi gör det där för det är kul”. Det är en kommentar till hur långt tjänstesamhället kan gå. Allt har en bakomliggande tanke. Och det tar väldigt mycket tid, men det är också roligt och engagemanget växer ju för saker när man ger dem tid.

Bianca och Tiffany växte upp i Sorunda söder om Stockholm. Ett mindre samhälle som hade så lite att erbjuda sina invånare utöver ridsport och handboll att man tvingades bli kreativ för att sysselsätta sig, är Tiffany Kronlöfs beskrivning.

Deras mamma, som var sjuksköterska, engagerade sig mycket för att barnen skulle få ägna sig åt kulturella aktiviteter. I närliggande Nynäshamn fanns kommunala musikskolan ”där man kunde få ta sånglektioner för typ nästan ingenting” och Tiffany har ägnat sig åt musiken sedan dess.

Hon sjunger och skriver texter, men är också utbildad mönsterkonstruktör och var tjänstledig från H&M när de gjorde första säsongen av ”Full patte”.

Storasyster Bianca gick scenskolan, lillasyster Leffe blev performancekonstnär. Deras pappa är plattsättare, ett hantverk som kräver ett estetiskt handlag och som skallrar om hans konstnärliga intresse; pappan brukar ofta medverka i Leffes performanceuppträdanden. Det fanns en öppenhet i hemmet som banade väg för syskonens val av konstnärliga yrken.

När man jobbar med sin syster, måste uppväxten vara närvarande hela tiden?

– Ja, men det tänker jag att den är ändå. Erfarenheterna formar ens humor. Jag befann mig i ett sammanhang där en man, som jobbade i försvaret och hade ett adligt efternamn, drog ett skämt om någon som kommer in till middagen med bruna skor efter klockan arton. Jaha, okej, man får tydligen inte ha bruna skor efter klockan arton. Vad crazy...

För somliga är ”Solsidan” igenkänningshumor. För andra ”Lilla Al-fadji”. Tiffany bekänner sig hellre till den senare gruppen. Erfarenheterna av att vara kvinna i en mansdominerad värld spelar också in. Samtidigt som empatin lyser igenom i humorsystrarnas sketcher, även när det är deras karaktär ”snubben” som pratar grabbigt om kvinnor.

– Man är delvis den personen själv. Man har ju trampat i klaveret ganska ofta – vissa av de grejer som snubben säger har ju vi själva sagt.

Hennes privatliv kretsar just nu mest kring ”monstret som heter bostadsmarknaden” i Stockholm.

– Jag darrar och kollar ned i helvetesgapet. Ska man våga steget och köpa en bostad? Där står jag. Fast jag tror att det alltid kommer att vara så här – att man inte riktigt vet vad som händer.

Vad hoppas du av livet framöver?

– Vi vill ju ta över världen, så det är det vi siktar på. Det är bra att sätta ribban högt.

Tiffany Kronlöf

Fyller: 30 år den 26 mars.

Gör: Sångerska och låtskrivare, gör Youtube- och tv-humor med systern Bianca i SVT:s "Full patte”.

Utmärkelser: Tv-priset Kristallen, Expressens satirpris Ankan.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, systrarna Bianca och Leffe, pojkvännen Ryan.

Så firar jag födelsedagen: ”Med en födelsedagsfest som mina syrror fixar åt mig. Vi har en grej att vi ordnar varandras fester så att man slipper stressa upp sig själv, utan bara får komma som en gäst och ha kul. Om jag gifter mig så får de fixa det också. Jag orkar inte. Man vill ju bara ha kul!”

Om att fylla 30: "Jag har faktiskt haft en 30-årskris: ’Vad vill jag göra med livet?! Vem är jag, vad är viktigt?’ Sedan kom jag fram till att det inte spelar någon roll och att jag aldrig kommer att få reda på det, och det var jätteskönt. Man gör väl det man gör, bara! 'Age ain’t nothing but a number', som de säger."

Tittade senast på: "Ett avsnitt av "Girls" som hette ”American bitch”, avsnitt tre i säsong sex. Det beskriver gråzonen där makt och sex möts på ett helt genialt sätt. Mycket inspirerande.”

Stör mig på: ”Folk som tar sitt jobb på för stort allvar. Det gör jag också, men många blir utbrända och arga på varandra, och kräver för mycket respekt för regler och gränser. Om människor skulle ta sina relationer på lika stort allvar så skulle alla må bättre.”

Saker som engagerar: ”Orättvisor man ser, folk som får skit fast de inte förtjänar det.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa