Välkommen till världen – med sörmländsk musik

1990 utgjorde kassetten en mycket välkommen present till alla nyfödda invånare på länets BB-avdelningar. Nu ger Södermanlands Spelmansförbund ut de omtyckta sörmländska vaggvisorna, ramsorna och lekarna på nytt, denna gång på cd.

Omslagsbilden till cd:n är en akvarell gjord av Marianne Skagerlind-Furå i Gnesta.

Omslagsbilden till cd:n är en akvarell gjord av Marianne Skagerlind-Furå i Gnesta.

Foto:

Övrigt2018-03-28 17:48

"Välkommen till världen" är cd:n med 32 sånger från olika delar av Sörmland, sjungna av "vanliga" sörmlänningar; kvinnor och män, unga och gamla.

Initiativtagare och producent såväl 1990 som nu är riksspelman Christina Frohm, sekreterare i Södermanlands Spelmansförbund. Hon berättar hur allt började.

‒Det var under 1989, när året därpå proklamerades till Folkmusik- och dansåret. Det planerades, producerades en idébank och arrangerades seminarier. Och jag tänkte att det är ju alltid roligt med initiativ, men bryr sig svenska folket verkligen om en sån här sak? Kanske borde man börja vänja barn vid folkmusikens toner och företeelse redan vid födseln?

Christina Frohm som är uppvuxen i Gnesta visste vilken sångskatt av det här slaget hennes eget spelmansförbund hade i arkiven. Och planerna tog fart. Förbundet sökte och fick pengar från en fond, och tog reda på att ungefär 3500 nya sörmlänningar såg dagens ljus årligen.

Hon valde ut ett antal lugna, fina vaggvisor, tänkta att söva spädbarnen de första månaderna, samt en rad folkliga lekar, som människor förhoppningsvis skulle känna igen – från skötbords- till räkneramsor.

‒Så fördelade vi sjungandet oss emellan, och bland kamrater och intresserade. Med fanns både barn och morfarsröster. Meningen var att det skulle låta som precis vem som helst, ingen skulle bli avskräckt av proffssång, och det fick vi mycket beröm för. Vi spelade in i studion hos Radio Sörmland i Eskilstuna, och med hade vi två spädbarn som fick jollra på beställning till den inledande sången.

Alla runt 3500 barn som sedan föddes i Sörmland under folkmusik- och dansåret 1990 fick varsin kassett, inklusive alla texter, som ett litet dragspel inuti kassettfodralet. Gåvan blev mycket uppskattad och den sörmländska idén spred sig. Spelmansförbund, grupper och landskap runt om i Sverige inspirerades till att samla egna regionala barnvisor. Bland annat gjordes liknande projekt i Härjedalen, Dalarna, Tornedalen och Bohuslän.

Och nu ger Södermanlands Spelmansförbund ut "Välkommen till världen" igen.

‒Vi har tagit för vana att ge ut något nytt varje år; en skiva, en notbok eller liknande. Och nu väcktes idén om att ge ut barnvisorna igen, med motivationen att samlingen är en sådan perfekt present att ge bort till ett barndop eller födelsedag.

Musiken är precis densamma, inspelningarna fanns kvar på ljudfil sedan 1990.

‒Den här gången ger vi förstås ut dem i cd-format, men vi kommer inte att dela ut dem, utan har tryckt upp 500 ex till försäljning. Dels hittar man dem i vår webbshop, och vi ska också kontakta några bokhandlare i länet.

Christina Frohm berättar till sist den lilla solskenshistoria som förbundsstyrelsen nyligen fick höra.

‒Vår vice ordförande Adela Björn, ung Katrineholmskvinna, berättade att hemma när hon var barn hade familjen haft en kassett som alla ungarna älskade och nästan spelade sönder. Det var sångerna på den kassetten som gjorde att hon senare valde att ägna sig åt folkmusiken. Du kan säkert gissa vilken kassett det var...

Södermanlands Spelmansförbund

Är Sveriges äldsta folkmusikorganisation, bildat 1925, som bedriver olika verksamheter med inriktning på sörmländsk folkmusik.

Ger ut tidskriften ”Sörmlandslåten” tre gånger per år till medlemmar inom förbundet.

Har ett arkiv i Malmköping med en gedigen samling av bilder, noter, ljud, tidningsurklipp m.m. Arkivet står tillgängligt för medlemmar och verksamhet pågår med att digitalisera denna skatt.

Arrangerar spelmansstämmor, träffar och kursverksamhet årligen. Spelningar hålls på många ställen i landskapet under hela året.

Hemsida: sormlandsspel.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!