Podden Pappasoffan gästar Älskade unge

Två Eskilstunapoddar om barn möts – när Pappasoffan kommer till Älskade unges studio. Häng med i ett samtal om destruktiva mansnormer, om att bli förälder för första respektive femte gången och om att möta sjuka barn i rollen som sjuksköterska på Mälarsjukhuset.

"Pappasoffan" med Andreas Eriksson och Marcus Hedström gästar Eskilstuna-Kurirens bebispodd "Älskade unge".

"Pappasoffan" med Andreas Eriksson och Marcus Hedström gästar Eskilstuna-Kurirens bebispodd "Älskade unge".

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Eskilstuna2024-09-24 05:34

Andreas Eriksson och Marcus Hedström är kollegor på Mälarsjukhuset – men också vänner och poddkompanjoner. Tillsammans driver de "Pappasoffan" där de pratar högt och lågt om livet, med fokus på föräldraskap och känslor. Projektet var tänkt som en ganska smal historia för de allra närmaste att lyssna på, men följarskaran växer och förhoppningen är att kunna få fler män att bryta mot de destruktiva mansnormer som råder i stort och smått.

– Män borde rent generellt bli bättre på att prata, att våga släppa in och släppa ut, säger Marcus när han och Andreas gästar Eskilstuna-Kurirens podd "Älskade unge".

I avsnittet berättar duon om sina tankar kring pappaskapet – där Marcus just har blivit fembarnspappa och Andreas väntar sitt första barn vilken dag som helst. Bland annat önskar de tydligare rutiner för vården när det gäller att fånga upp även partnerns mående under graviditeten.

– Man får ju inte frågan om hur jag mår så ofta som man hade önskat, säger Andreas och fortsätter:

– Det största fokuset bör så klart ligga på den som är gravid, men man är två i ett föräldraskap och går igenom graviditeten tillsammans. Det är det mödravården vill och det är det som vi vill – men det finns väldigt få frågor för att fånga upp hur jag som pappa har det, vad jag upplever och vad jag eventuellt är rädd för inför det som väntar.

Det blir också reflektioner om hur man som sjuksköterska på akuten hanterar att se svårt sjuka eller skadade barn.

– Jag minns att min dåvarande sambo frågade mig varför jag kramade barnen så väldigt länge, säger Marcus och minns hur en svår situation på jobbet plötsligt kom över honom när han träffade sina barn efteråt.

– Det finns inget som har påverkat mig lika mycket på jobbet som när barn har varit allvarligt sjuka. Eller som i det fall där jag har mist ett barn på akuten, säger Andreas och fortsätter:

– Det har tack och lov bara hänt en enda gång under alla mina 14 år på akuten. Men det är den gången som jag har brutit ihop av sorgen jag fick se i ett rum.