Å-fiske förtjänar inte det här

Svar till ledaren den 30 maj med rubriken: "Ajöss och tack för fisken".

3 januari 2018 15:16

"Ajöss å tack för fisken", skriver ledarsidan den 30 maj och menar att fiskekonsulenten Anders Stridh är en rasist. Detta är helt befängt.

Anders har vigt sitt liv åt att utbilda och integrera människor från olika länder. Att lära människor hur samspelet i naturen fungerar och hur vi påverkar miljön. Fisket har varit kittet och lockat så många människor.

Å-fiske är Anders livsverk. Han engagerade sig i Å-fiske för drygt 20 år sedan och under dessa år har han lärt ut allt från allemansrätten, naturvård och ekologi till tusentals ungdomar från olika kulturer. Han har varit ett föredöme och förtjänar inte det här.

Anders är mer än värd att belönas med Eskilsstatyetten för sina enorma insatser, allt från barn och ungdomsverksamhet till vuxna människor från olika länder. Jag och vi som känner Anders och vet vilken fin människa han är blir bestörta av ledarsidan och Eskilstuna-Kurirens beslut att avsluta samarbetet med Å-fiske.

Anders är ingen rasist, han har alltid kämpat för integration, rättvisa och jämlikhet.

Att det brast för honom kan jag mycket väl förstå och tyvärr blev ordvalet väl hårt men varje vecka under många år ertappas tjuvfiskare, i Torshällaån, Eskilstunaån och vid vildmarkssjön Trehörningen. Dessutom förekommer det mycket skadegörelse vid denna unika sjö. Detta var droppen.

Detta kunde ha slutat i en katastrof för personerna som hyrt sjön och fiskade några hundra meter bort. Jag förstår att det brast för Anders och att han agerar i affekt och skrev om detta på Facebook. Varje sund människa skulle sannolikt ha reagerat som Anders.

Börje Skjoldhammer

Eskilstuna

Svar: Självklart har den som blir utsatt för brott rätt att bli arg och givetvis ska händelser som denna polisanmälas, precis som skadegörelse och tjuvfiske.

Däremot stämmer det inte att varje sund människa skulle ha reagerat på branden med att skriva ett inlägg på Facebook som innehåller så pass mycket rasism att Facebook väljer att ta bort kommentaren. Inte heller är det vanligt att ordföranden i en förening försvarar den här sortens inlägg, vilket Å-fiskes ordförande gör, eller att någon som tar avstånd från rasism inte ber om ursäkt om henhar uttryckt sig rasistiskt.

Det kan bara tolkas på ett sätt: Å-fiskes ordförande och föreningskonsulent anser att det är acceptabelt att skriva rasistiska inlägg på föreningens Facebook-konto. För som ledarsidan påpekade förra veckan: Om man kopplar ett klandervärt beteende till människors etnicitet, vilket man gör när man skriver "efter sedvanligt tjafs med dylika besök från den här kulturen", och refererar till personerna med avhumaniserande epitet som ”löss” och "så kallade medborgare", är det klassisk rasism.

Det är möjligt att inlägget inte är olagligt. Men det är inte där Eskilstuna-Kuriren drar gränsen för vilka vi samarbetar med. Som Jimmie Näslund, vd på Sörmlands Media, uttryckte saken är formuleringarna och ordvalen så långt ifrån allt som vi står för om allas lika värde att förutsättningar för ett fortsatt samarbete i dagsläget saknas.

Det är vi inte ensamma om att tycka. Förra veckan avslutade även Eskilstuna energi och miljö och Kommunfastigheter sina samarbeten med Å-fiske. Kultur- och fritidsnämnden, som stödjer Å-fiske ekonomiskt, beslutar om eventuella åtgärder den 11 juni.

Allt detta är viktiga markeringar. En förening som har sponsoravtal med olika aktörer samt ekonomiskt stöd av kommunen, som alla via skatten är med och betalar för, måste leva upp till vissa krav. Ett av dessa är att inte uttrycka sig rasistiskt och då särskilt inte via föreningens officiella kommunikationskanaler.

Ledarredaktionen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa