Beslutet om fjärrvärmen kan inte fattas i passivitet

Strängnäsmoderaternas Thore Berggren svarar Alex Voronov om Sevabs process att sälja fjärrvärmen.

Strängnäsmoderaternas Thore Berggren svarar Alex Voronov om Sevabs process att sälja fjärrvärmen.

Foto: John Hanzlert

Replik2021-03-23 16:17
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lördag 20 mars fördes på denna sida ett resonemang om vad som är kärnverksamhet i en kommun. Särskilt de senaste sju åren har Moderaterna i Strängnäs tillsammans med Socialdemokraterna varit minst lika fokuserade på den frågan. Vårt eget svar har blivit skola och omsorg, samt ur trygghets- och folkhälsoperspektiv även idrott och kultur. En kommun som koncentrerar sig på att upprätthålla hög kvalitet inom dessa områden gör tveklöst god nytta för samtliga sina kommuninvånare.

Men vår kommun lider av samma begränsning som andra. Vi kan omöjligt satsa på allt vi skulle vilja. Detta tillsammans vår höga skuldsättning har gjort att vi i stället har fått fokusera på att sanera kommunens ekonomi.

Vi moderater har vänt på alla stenar och ifrågasatt så gott som allt. Närmast nördiga i vår besatthet att lyckas utan de smärtsamma neddragningar som andra tvingats till. Bidrar allt vi gör till att skapa nytta för våra invånare? 

Har man till exempel obestridlig nytta av att vi äger ett kraftvärmeverk?

Skulle man undanhållas hållbar el, fjärrvärme och -ånga om någon annan ägde det? Nej. Bidrar det rent allmänt till att stärka kommunens ekonomi? Nej, tvärtom – det sänker. Är det en omistlig del av kommunal kärnverksamhet? Nej. Utgör verksamheten av andra skäl grund för ett naturligt monopol? Nej.

 

Sedan september förra året har vi därför övervägt att sälja verksamheten. Om några veckor räknar vi med att ha fullgott underlag för att kunna börja ge konkreta svar. Men en sak har vi vetat hela tiden. Oavsett det slutliga beslutet blir att fortsätta äga eller ej kan det inte fattas i passivitet.

Det finns dock de som anser att det enda underlag man behöver är känslor, ideologisk besatthet och förutfattade meningar. Det verkar inte uteslutet att även denna ledarsida sällar sig till dem.

Tidningens resonemang om vad ett eventuellt försäljningsbeslut kan betyda för Eskilstuna lämnar vi i det sammanhanget därhän. Vi förstår att perspektivet i det avseendet påverkas av i vilken av de båda kommunerna man har sitt skrivbord.

Thore Berggren
Ledamot (M) i Strängnäs kommunfullmäktige