Lev upp till klimatplanen och behåll vindkraften

Centerpartiet i Eskilstuna svarar Alex Voronov om vindkraften.

Centerpartiet i Eskilstuna svarar Alex Voronov om vindkraften.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Replik2021-03-22 19:13
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På ledarplats den 20 mars föreslår Alex Voronov att Eskilstuna kommun ska sälja sina fyra vindkraftverk i Sollefteå. Ett av skälen till investeringen var, som mycket riktigt påstås i artikeln, av skatteteknisk art. Vi skulle genom ägandet av egen vindkraft kunna slippa elskatt på den egna elförbrukningen. Vi fick en lagändring och skattefördelen upphörde. Men det fanns, och finns, ytterligare ett starkt skäl att äga vindkraft. 

I klimatplanen som beslutades i kommunfullmäktige 2012 och som fortfarande gäller står att läsa bland målen för kommunkoncernen: ”Vindkaft byggs ut och skall senast 2020 uppgå till 48GWh eller motsvarande 50% av verksamhetens nuvarande användning”. På den här punkten lever vi upp till den i demokratisk ordning beslutade klimatplanen. I vår värld finns det ingen anledning att bli upprörd över att så är fallet.

Att dessutom påstå att ekonomin för kraftverken är skakig är inte korrekt. Kraftverken har under hela sin verksamhet enligt registrerade bokslut producerat ett rörelseresultat på drygt två miljoner årligen. Det är inga gigantiska siffror, men ekonomin är stabil, om än på en måttlig nivå. 

När kraftverken planerades och stod klara 2015 var placeringen helt avgörande för lönsamheten. Man behövde extremt goda vindlägen. Något sådant fanns vid den tiden inte att finna inom kommunens gränser. Därför valdes placeringen på ett högt berg utanför Sollefteå. Vindkraften har genomgått en snabb teknisk utveckling och i dag är det fullt möjligt att bygga effektiva kraftverk även i vår egen kommun.

Arne Jonsson
Kommunalråd Centerpartiet Eskilstuna

Mattias Stjernström
Gruppledare (C) och vice ordförande i Eskilstuna Energi och Miljö AB

SVAR: Låt oss vara noggranna med hur vi lägger orden när vi beskriver ekonomin. Jag skrev att "investeringskalkylen har blivit skakig". Kalkylen var de ekonomiska antaganden som låg bakom investeringen på 165 miljoner kronor 2015. Skattelättnaden skulle ge kommunen besparingar på tio miljoner per år. 

Denna skattefördel finns inte längre, liksom de förväntade tio miljonerna. Det som finns är omkring 2,5 miljoner i vinst, enligt de senaste årens bokslut. Det är en real avkastning på investerat kapital som är knappt mätbar. Arne Jonsson och Mattias Stjernström hade aldrig placerat sina privata medel på det här sättet. Även medborgarnas pengar bör hanteras med varsamhet.

Alex Voronov