Vi kan inte fortsätta marginalisera SD

Björn Wahlund, gruppledare (L) i Katrineholm, svarar på ledarsidans kommentarer om Liberalerna.

Björn Wahlund, gruppledare (L) i Katrineholm, svarar på ledarsidans kommentarer om Liberalerna.

Foto: Henrik Wising

Replik2021-03-15 14:42
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en fäbless bland ledarskribenter på tidningen att på ett nästan maniskt sätt angripa Liberalerna och framför allt dess partiledare Nyamko Sabuni. Det dras växlar på uttalanden och beslut för att ibland bli rena vantolkningar.

Nu senast den gångna veckan med allt från Alex Voronovs ”Signerat” den 7 mars till ledaren den 11 mars och detta är inget nytt utan har varit en följetong sedan Sabuni valdes till ordförande. Men det är väl på sätt och vis bra för tidningens jämnställdhetssatsning. Bra att omnämna en kvinna med ”makt” emellanåt.

Det senaste i raden handlar om partistyrelsen beslut att inför valet 2022 arbeta för en borgerlig regering. En regering med en värdegrund och en gemensam vision för Sverige, något som inte finns med S, MP eller för den delen V. JÖK-en har gett ett flertal överenskomna ”segrar”, men de allra flesta har inte initierats. Värnskatten är väl den enda så här långt som har genomförts fullt ut.

Som Sabuni sa redan när hon tillträdde, bristerna med JÖK-en är, att det saknas en gemensam berättelse om vilket Sverige vi vill ha – det är en mängd olika sakfrågor i överenskommelsen som spretar åt allt för många olika håll.

Liberalerna har inte på något sätt tappat den ideologiska kompassen, inte heller känslan för demokratin i och med att satsa på en borgerlig regering 2022. Vi har i dag en mandatfördelning i riksdagen som gör att vi som parti måste förhålla oss till samtliga partier, vilket görs i utskotten redan i dag. Men det är en stor skillnad på att ta stöd av och att förhandla med. Partistyrelsen har varit mycket tydligt i sitt förslag till beslut, att budgetförhandlingar inte ska ske med ytterkantspartierna som finns representerade i riksdagen. Men vi kan inte fortsätta med att marginalisera ett parti som i dag samlar drygt en miljon sympatisörer. Det bästa vi kan göra är att driva en liberal politik som inser och löser de problem som finns i samhället och som mina grannar, arbetskamrater och andra ser och frustreras över att inget händer.

Men det är klart att vi i Liberalerna inte driver Centerns hjärtefrågor, de som ledarredaktionen oftast använder som slagträ mot de frågor som vi liberaler driver.

Björn Wahlund
Gruppledare Liberalerna Katrineholm

SVAR: Björn Wahlunds replik innehåller många ord men kommer ingenstans. Han lyckas nämligen inte ringa in vad som utgör den gemensamma grunden – sakfrågor – för den där "borgerliga" regeringen som han och Liberalernas partistyrelse fantiserar om. Inte heller förklarar han varför liberala värden värnas bäst i koalition med ett parti som har öppna spjäll mot vit makt-miljön.

Ledarredaktionen