Vingåker ska inte räkna med ständigt ökade statsbidrag

Vingåkers oppositionsråd, Charlotte Prennfors (M), svarar Alex Voronov om kommunens ekonomi och statsbidragen.

Vingåkers oppositionsråd, Charlotte Prennfors (M), svarar Alex Voronov om kommunens ekonomi och statsbidragen.

Foto: Henrik Wising

Replik2020-09-27 18:02
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alex Voronov väljer återigen att vantolka vilken syn vi inom Vingåkersmoderaterna har på kommunens ekonomi och dess brister.

I sin ledare 24/9 resonerar han kring mitt uttalande om att kommunen ska skötas mer som ett företag. Även Voronov begriper så klart att vi inte anser att kommunen ska vara vinstdrivande. Inte heller att vi motsätter oss det statliga omfördelningssystemets existens och intentioner.

Det vi ger uttryck för är att kommunen inte klarar av att hålla sin budget och det måste åtgärdas. Statliga anslag är en del av denna budget vilket således är en beräknad intäkt. Vi anser dock inte att vi ska kunna räkna med att ständigt få ökade anslag när vi inte kan hushålla med resurser vi har via skatteunderlaget inom kommunen samt tilldelade statliga pengar.

Att ständigt, passivt, konstatera underskott med ökad belåning som universallösning för kommunen är att göra våra invånare en stor otjänst och för tankarna till tv-programmet ”Lyxfällan”.

När det kommer till statliga anslag har även Katrineholms-Kuriren och dess ägare NTM detta i form av presstödet. Detta presstöd är givetvis en del i koncernens budget likväl som de statliga anslagen till kommunen är det. Om man trotts detta stöd ständigt visar röda siffror kommer företaget till slut gå i konkurs. Likväl som en kommun inte kan ha negativa resultat utan ökad skuldsättning.

Därav liknelsen med ett företag. Detta förstår förstås ledarskribenten men väljer att vinkla budskapet.

Men vi ger honom rätt på en punkt, prata går ju alltid.


Charlotte Prennfors
Oppositionsråd (M), Vingåker


SVAR: "Ska vi bygga en kommun på statliga bidrag eller på det kommunen ger? Hur länge kommer de kommuner som sköter sig och gör rätt, vilja bidra till dem som inte gör det?"

Så säger Chalotte Prennfors i tidningsintervjun. Nu skriver hon att hon inte syftade på alla de statliga miljonerna utan bara på en del av dem, oklart vilken. Förhoppningsvis vet oppositionsrådets väljare vad hon vill ha sagt. Jag gör det inte.

Lika obegripligt är vad presstödet har att göra i denna diskussion. Men eftersom Prennfors tog upp det, bör vi får ordning på fakta även här. Flera tidningar i NTM-koncernen får betydande statligt driftsstöd. Denna tidning tillhör inte dem. Det enda som vi har fått genom åren är distributionsstöd. Det utgör några promille av vår omsättning och betalas ut för att tidningar som DN, SvD och Dagens Industri ska få delas ut tillsammans med KK och EK, i stället för att behöva bygga upp egna distributionsnät ute i landet.

Sedan ett par år finns nya typer av mediestöd som även vi har fått. Det är förstås välkomna pengar men de ökar inte intäkterna med mer än någon procent och spelar sammantaget en marginell roll i vår ekonomi.
 

Alex Voronov