Rådgivning ger nyanlända entreprenörer luft under vingarna

Milad Oskani och Simon Hallak fick hjälp av rådgivaren Annika Löfgren när de byggde upp ett UF-företag som erbjöd träning på utegym.‒Det var riktigt bra och hon hjälpte oss mycket, säger Simon Hallak.

Milad Oskani och Simon Hallak från Syrien skapade UF-företaget Fitness Guide.

Milad Oskani och Simon Hallak från Syrien skapade UF-företaget Fitness Guide.

Foto:

Eskilstuna2017-07-01 14:05
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Milad Oskani och Simon Hallak kom för två år sedan till Sverige från Syrien. I vintras drog de i gång UF-företaget Fitness Guide inom ramen för Ung Företagsamhets pilotprojekt på språkintroduktionsprogrammet på S:t Eskils gymnasium. UF-företaget anordnade gruppträning på utegym.

‒Affärsidén är att få alla att träna, säger Simon Hallak.

Killarna har haft hjälp av företagaren Annika Löfgren som rådgivare.

‒Det har verkligen varit jättekul. Jag tyckte att det var speciellt roligt att det var nyanlända ungdomar och att få träffa dem och höra hur de tänker och ser på företagande. Sedan tycker jag det är viktigt att bygga kontaktnät och att hjälpa dem att hitta vägar framåt i samhället.

Annika Löfgren har träffat killarna för rådgivning vid ett flertal tillfällen.

‒Hon guidade oss steg för steg för att nå målet, säger Milad Oskani.

‒Det var hon som sa åt oss att skapa en facebook-sida. Hon lärde oss hur man når kunder och vad ska vi göra för att förbättra oss, säger Simon Hallak.

Annika Löfgren har bland annat kopplat ihop killarna med företagsrådgivningen på Coompanion. Genom den ideella föreningen Sisters in business har killarna fått lyssna på föreläsningar, vara med i workshops och komma i kontakt med olika organisationer. En höjdpunkt var när de fick pitcha sin affärsidé för närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i samband med dennes besök i Eskilstuna i mars.

‒En viktig grej som jag kan hjälpa till med som rådgivare är att bredda deras nätverk, men också att sätta press på dem lite grann att komma framåt i processen. Det har funkat väldigt bra att utmana dem lite så att man ser att de verkligen kommer framåt och att det händer någonting med deras utveckling av idén, säger Annika Löfgren.

Hon anser att killarna har varit väldigt ambitiösa och fokuserade på sin idé. De har bedrivit gruppträning två gånger i veckan. Antalet deltagare har varierat mellan fem och femton. I början gick verksamheten trögt.

‒Först vi hade svårighet, absolut. Vi började i december och det var vintern och snö. Det var svårt att träna ute, säger Simon Hallak.

Killarna gav dock inte upp. De pratade med sin idrottslärare som lät dem genomföra ett pilotpass med en klass i idrottssalen.

‒Vi tränade lite. Vi fick lite feedback av henne också. Sedan när det började bli bättre väder och människor började gå ut och träna började vi med träningen på riktigt, säger Simon Hallak.

Deltagarna bestod bland annat av kompisar från skolan och släktingar. För det mesta höll de till vid utegymmet i Vilsta. Från början var det gratis, men efter hand började de ta betalt med 20 kronor per deltagare och tillfälle.

Milad Oskani och Simon Hallak har nu slutat på gymnasiet. Eventuellt fortsätter de med verksamheten som de bedrivit i Fitness Guide.

‒Vi tänker fortsätta med den om vi har tid, men vårt största mål är att öppna ett riktigt gym, säger Simon Hallak.