Komvux i Eskilstuna erbjuder många yrkesutbildningar

Komvux i Eskilstuna erbjuder årligen runt 700 platser på yrkesutbildningar som alla tagits fram utifrån marknadens behov av arbetskraft, replikerar skolchefen Mattias Öberg till ledarredaktionen.

"Komvux i Eskilstuna erbjuder en omfattande palett av utbildningsvägar: svenska för invandrare, enstaka kurser på grundläggande- och gymnasial nivå samt ett rikligt utbud av yrkesutbildningar," skriver skolchefen Mattias Öberg.

"Komvux i Eskilstuna erbjuder en omfattande palett av utbildningsvägar: svenska för invandrare, enstaka kurser på grundläggande- och gymnasial nivå samt ett rikligt utbud av yrkesutbildningar," skriver skolchefen Mattias Öberg.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledarreplik2024-09-19 05:02
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ledaren den 10 september hävdar skribenten att komvux har ett utbildningsutbud som utgår från att den som vill byta yrke vill gå från ett praktiskt yrke till ett mer akademiskt. Ett påstående som inte stämmer och som jag vill bemöta.

Komvux i Eskilstuna erbjuder en omfattande palett av utbildningsvägar: svenska för invandrare, enstaka kurser på grundläggande- och gymnasial nivå samt ett rikligt utbud av yrkesutbildningar. 

I Eskilstuna satsar vi på yrkesutbildningar och erbjuder årligen runt 700 platser på yrkesutbildningar som alla tagits fram utifrån marknadens behov av arbetskraft. Finns inte behovet startar vi heller inte en utbildning. Vuxenutbildningen anordnar också yrkesutbildningar i kombination med studier på SFI samt snabbspår, vilka har tagits fram tillsammans med växande branscher i kommunen. 

Antagningen till just yrkesutbildningar har, om behovet skulle uppstå, en prioritetsordning som regleras i skollag, men där huvudmän fattar lokala beslut.

Utgångspunkten är att de som bäst är i behov av utbildningen utifrån tidigare utbildningsnivå ges företräde. Inte desto mindre har Eskilstunas kommuninvånare all rätt att söka dessa utbildningar. Då utbudet sällan är helt översökt finns ofta plats för elever med avslutad gymnasieutbildning och karriärväxlare. Med det sagt finns det goda möjligheter för den som avslutat en teoretisk utbildning att vidareutbilda sig genom en praktisk utbildning.

Från årsskiftet ingår sex kommuner i Sörmland ett samverkansavtal som ger eleven ännu större utbud av just yrkesutbildningar då invånare i dessa kommuner kan söka utbildningar i samtliga kommuner under samma villkor. 

Sammanfattningsvis välkomnar vi fler sökande till både våra yrkesutbildningar och elever som behöver komplettera enstaka ämnen för att få behörighet att söka en akademisk utbildning. 

Mattias Öberg
Skolchef, Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, Eskilstuna kommun
 


___________________________________________
Svar direkt

Det är utmärkt att Komvux i Eskilstuna erbjuder många typer av utbildningar till många personer. 

Ledaren handlar dock inte om Komvux i Eskilstuna utan om ett generellt systemfel på Komvux i hela landet: Att personer som precis tagit studenten på en teoretisk linje inte har samma möjligheter att ångra sig som den som läst en praktisk yrkesutbildning. 

Den som har läst en praktisk utbildning på gymnasiet har rätt att komplettera med högskoleförberedande ämnen. Den som läst en teoretisk utbildning har dock inte samma rätt att komplettera med en praktisk utbildning. I många kommuner är den vägen helt stängd. 

Att de i Eskilstuna kan söka de platser som eventuellt är över när andra elever sökt och fått sina platser är naturligtvis bra. Men det vore ännu bättre, som det argumenteras för i ledaren, att de ska ha rätt att läsa dessa utbildningar. 

Ledarredaktionen