.‒Det känns som att vi har valt rätt väg att göra oss av med samlingen på, säger antikvarien Daniel Fjellström som är ansvariga för avyttringen av kommunens föremålssamling.
Av de närmare 10 000 ursprungliga föremålen i kommunens samling kvarstår cirka 1 000. Kommunen har satsat mycket på att nedläggningen ska gå etiskt rätt till och att alla saker behandlas som de museiföremål de är. Efter det att Sörmlands museum har tagit hand om cirka 4 000 föremål, som ska förvaras och visas i olika utställningar i det nybyggda länsmuseet i Nyköping, gick turen till olika kommunala verksamheter att välja ur samlingen. Därefter fick hembygdsföreningar och lokala museer chansen att plocka klenoder till sina verksamheter. De sista 1 000 föremålen ska auktioneras ut på nätet under två veckor, med start den 24 september.
‒Det här är det absolut sista steget after att vi har uttömt alla andra möjligheter, säger antikvarie Daniel Fjellström.
Vad finns det för prylar kvar att lägga bud på?
‒Det är väldigt blandat. Men här finns allt från möbler till konst, skolmaterial, allmogeverktyg och ett fåtal textilier.
Nyköpings auktionsverk som håller i nätauktionen har hopp om att sälja minst 90 provcent av det som är kvar. I slutet av augusti kommer auktionsverkets personal till Sundby magasin för att påbörja arbetet med att katalogisera och lägga upp alla auktionsföremål i databasen på en internationell auktionssida.
‒Att hålla en nätauktion är bra därför att det är smidigt, enkelt och effektivt och når ut till många fler än en vanlig slagauktion skulle göra. Dessutom kommer det att vara visningar i Sundby magasin under två dagar då de som inte är vana vid att buda på internet kan få hjälp att registrera ett konto. Då finns det också möjlighet att få svar på plats om man har frågor om speciella föremål i auktionen, säger Daniel Fjellström.
Vad hoppas ni att auktionen ska inbringa i pengar och vad ska överskottet användas till?
‒Det är jättesvårt att spekulera i vad auktionen kommer att ge. Intäkterna ska öronmärkas och oavkortat gå tillbaka till kulturarvet i Strängnäs kommun, i detta fall troligen för att täcka kostnader för den kvarvarande fotosamlingen.