Andreas familj lever på sopor som butikerna ratar

Hur är det att leva på sopor, på den mat som livsmedelsbutikerna kastar för att bäst-före-datum gått ut? Andreas Jakobsson har gjort det i fem år. De senaste åren har dumpstrande/containerdykning blivit en stor rörelse.– Min familj sparar 4 500 kronor per månad på dumpstring, säger Andreas.

Varje vecka dyker Andreas Jakobsson ner i någon container för att fiska upp en del av allt överflöd som slängs från butikerna. Idag har han svårt att handla mat i butik då han vet hur mycket som går till spillo.

Varje vecka dyker Andreas Jakobsson ner i någon container för att fiska upp en del av allt överflöd som slängs från butikerna. Idag har han svårt att handla mat i butik då han vet hur mycket som går till spillo.

Foto: Granefelt Lena

Övrigt2018-01-03 13:53
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år kastas miljontals ton fullt ätbar mat i Sverige. Upp till en fjärdedel av alla grönsaker som produceras i Sverige kastas på grund av rena skönhetsfel.

Det är inte vi konsumenter som är största bovarna, även om staten och livsmedelsindustrin väljer att svartmåla oss, menar Andreas. Det absolut största svinnet sker i livsmedelsproduktionen.

– Ungefär en tredjedel av den totala matproduktionen blir svinn, men det mesta sker inte i hemmen utan i andra led. De flesta konsumenter i dag sköter sig riktigt bra.

För Andreas, som bor i Uppsala och skriver och föreläser om miljö, har dumpstring blivit en livsstil som familjen också sparar pengar på.

– Det är som att gå på skattjakt om natten.

För det är när mörkret faller som dumpstrarna kommer fram för att leta i containers/soprum som står öppna för allmänheten.

I fem år har Andreas familj (fru och två barn) levt nästan enbart på mat som för­passats till soporna av olika näringsidkare. Nu är han ute minst en gång i veckan och kan ­inte tänka sig att sluta.

Hans erfarenheter av container-dykning har blivit till boken Svinnlandet (2015).

Middagarna och råvarorna hemma hos familjen Jakobsson är lyxigare än någon kan tro. Köket är fyllt med frukt och grönt, kaffe, the, Anthon Berg-marsipan, goda chips, öl, mozzarella, olivolja … Det mesta i obrutna förpackningar. Även leksaker plockar han åt sig.

– Jag har aldrig behövt köpa några presenter när mina ungar gått på kalas. Alla butiker som säljer saker slänger också.

Bästa fynden?

– På två turer hittade jag över 30 burkar Kalix löjrom (ord pris 180 kronor styck), de var fortfarande kalla och smakade kanon. I höstas hittade jag 148 chokladkakor av märket Lindt och jag minns också tre kilo pinjenötter, 19 flaskor jättefin olivolja och stora ostfynd.

Andreas kommer ihåg hur chockad han blev första gången han dumpstrade.

– Jag såg en rutten tomat bland fem fräscha, en dålig banan i en stor knippe. 80-90 procent av maten jag hittade var lika fin som på affären!

En del livsmedelskedjor låser in soporna, i storstäder kan det därför vara svårt att komma åt svinnet.

– Men det finns butiksägare som väljer att ha sina soprum öppna eftersom de tycker det är bra att maten kommer till användning.

Har du eller familjen blivit sjuka på grund av dålig mat?

– Nej, aldrig. Vi äter ju mat ur obrutna förpackningar. De flesta produkter med bäst-före-datum kan inte bli farliga eftersom inga bakterier kommer in.

Andreas är också försiktig med fet fisk som kan härskna ganska snabbt.

Varför gör du detta?

– Miljömässigt känns det helt absurt att det produceras mat när det redan finns mat. Det känns inte vettigt att handla på affären när jag likaväl kan hämta maten så här.

Sedan spelar förstås ekonomin roll också.

Andreas har en blogg där han lägger upp sina fynd (www.dumpstringslyx.se). 6 augusti rapporterade han: "Första svängen efter semestern gav jackpott direkt. Det sjukaste var vansinniga mängder Bregott i enportionsförpackningar. Min andel blev nio kilo. Tog också två 1.8 kiloshinkar med salladsost, sju ostar, ett paket falafel, tre liter grädde, tre liter fil, sex mozzarellaostar, en burk blåbär ..."

En annan dag skrev han " Just nu lanseras flera nya märken på vegofärsmarknaden vilket leder till att soptunnorna svämmar över. För bara något år sedan blev jag superglad över att hitta vegetarisk färs. Nu är frysen full och på den här turen lämnade jag minst 40 paket. Bara att hoppas att nylanseringarna på området upphör snart."

Olaglig handling?

• Dumpstring innebär att man letar igenom soptunnor, containrar och papperskorgar i jakt på livsmedel, möbler, kläder eller andra användbara saker. Dumpstring kan vara ett sätt för fattiga att dryga ut hushållskassan. Men det finns också de som ser handlingen som en politisk handling i protest mot konsumtionssamhället.

Det kan vara olagligt att dumpstra i Sverige om man bryter sig in i en container eller på ett inhägnat område. Juristen Sofia Nygren på www.lawline.se skriver: "Det bör inte anses vara ett brott att hoppa ner i en olåst och oinhägnad container om man inte skadar något eller tar något som någon annan äger."

• I Andreas Jakobssons blogg www.dumpstringslyx.se kan du se fynd han gör under sina nattliga raider.