Det är stor efterfrågan på de mekaniska komponenter som Strängnäs Mekaniska AB tillverkar i sina 15 svarvar. Efterfrågan är så stor så att företaget inte kan leverera till alla som vill ha.
‒Jag säger nej till jobb typ varje dag. Nya kunder tackar vi definitivt nej till, men även till jobb till gamla kunder, säger Bo Lord.
Jag har anlitat två bemanningsföretag som är ute och jagar folk
Bo Lord, vd och delägare
Företaget har i dag ett dussin CNC-operatörer anställda, men skulle behöva anställa ännu fler.
‒Vi behöver 2-3 stycken nu omgående, säger Bo Lord.
Problemet är att det är svårt att få tag på kvalificerad personal.
‒Arbetsförmedlingen vet att jag söker folk. Jag har anlitat två bemanningsföretag som är ute och jagar folk och ändå får de inte tag på några, säger Bo Lord.
‒Vi har sökt folk på alla sajter man kan hitta. Det är ingen som svarar.
I september satte företaget upp en banderoll med texten "Vi söker CNC-operatörer" på fabrikens yttervägg som vetter mot Kilenvägen.
‒Vi tänkte fånga upp folk som bor i Strängnäs och jobbar i Södertälje och kommer förbi. De kanske inte aktivt tänker byta jobb, men man kan väcka ett intresse. En har ringt som kommer i morgon, säger Bo Lord.
Han berättar att företaget har tvingats sänka kraven på de sökande. Först krävde man att kandidaten skulle behärska hela produktionskedjan som innebär att man ska kunna läsa en ritning, programmera svarven och göra allt annat som behöver göras innan biten är klar.
Nu nöjer man sig med att kandidaten gärna får vara händig, ha någon form av maskinvana, kunna passa tiden och vara intresserad av att jobba. Resten får den sökande lära sig när den väl börjat jobba på företaget.
‒Det vi gör nu är att vi har CNC-operatörer som vi vidareutbildar själva.
Strängnäs Mekaniska AB ligger på Mästarvägen 8. Bland kunderna finns till exempel Leine & Linde och Volvo CE. Förutom produktionen av metallbitar har företaget även ett litet lager och utför viss montering åt Volvo CE.
Jag gör allt från att ställa om maskiner till att mäta.
Carl Widmark, CNC-operatör
CNC-operatören Carl Widmark har jobbat i fem år på företaget.
‒Jag gör allt från att ställa om maskiner till att mäta. Jag gör egentligen allt möjligt. Packar lite, men det huvudsakliga är att rigga maskiner och programmera.
Trivs du med jobbet?
‒Ja, jag tycker det är ett kul jobb, faktiskt. Det är mycket tänka, mycket lösa problem. När jag började här kunde jag i princip ingenting så jag har lärt mig det jag kan här.
Strängnäs Mekaniska AB investerade tidigare i år i en ny svarv för 7 miljoner kronor.
‒Nu är det högtryck i hela branschen. Alla säger att de har jätteproblem att få tag på folk, säger Stefan Rosén, produktionschef och delägare.
‒Alla går på bristningsgränsen, säger Bo Lord.
En konsekvens är att personalen på Strängnäs Mekaniska AB får jobba övertid. Det händer att Bo Lord och Stefan Rosén själva går in på nätter och helger för att klara produktionen.
Bo Lord tror att en orsak till det låga intresset för att jobba som svarvare är att det uppfattas som oglamoröst.
På något sätt måste man få folk att förstå att det är ett intressant jobb.
Bo Lord, vd och delägare
‒På något sätt måste man få folk att förstå att det är ett intressant jobb. Det är inte skitigt, det är inte tungt. Så fort det är tungt har man lyftredskap som hjälper en. Det enda är att det kan vara lite bullrigt, men då har du hörselskydd. Jobbet är varierande.
Han menar även att lönen är bra och att företaget är flexibelt när det gäller arbetstiden.
‒En kille börjar klockan 5 för han vill hämta sin son klockan 14. De flesta jobbar lite extra så att de kan gå hem lite tidigare på fredagarna. Det är inga problem att åka och handla om maskinen rullar. Det är inga problem om de har gjort det de ska.
Bo Lord är fundersam över att politikerna inte satsar mer på utbildningar till svarvare och andra bristyrken.
‒De har lämnat ut utbildningen till oss. Då får vi utbilda på vår bekostnad och det är lite synd. Det är lite tufft för vi konkurrerar ju med världen.