Det var onsdagen den 29 november som Marie Hillblom och en kollega stod vid järnvägsstationen i Vingåker och delade ut almanackor för tidningens räkning.
En man kom då fram och en ordväxling övergick plötsligt till en attack mot Marie Hillblom genom ett knytnävsslag i bröstet.
Samma dag ofredande.
Enligt ett beslut från Polismyndigheten lades emellertid förundersökningen ner redan samma kväll med motiveringen:
”Uppgifterna i anmälan når inte upp till sådant hänsynslöst beteende att de bedöms falla under brottsbalkens bestämmelse om ofredande. Även om det inträffade rent allmänt kan uppfattas som klandervärt.”
– Har polisen ens pratat med den som har gjort det, frågar sig Marie Hillblom. Det verkar så lätt att bara avfärda det. Bara för att jag inte tog allvarlig fysisk skada så lägger man ner det på några timmar. Då har man inte funderat kring den större symboliken med det här slaget. Det är ju där det skrämmande och farliga ligger.
– Det får aldrig vara okej att låta nävarna ta vid där orden och åsikterna går isär. Det fria ordet måste alltid accepteras och respekteras, säger Marie Hillblom.
– Har polisen verkligen beaktat alla aspekter av det här boxslaget om man lägger ner det efter några timmar, undrar hon.
Jeanette Gustafsdotter, vd på tidningsbranschens intresseorganisation Tidningsutgivarna är bestört över polisens beslut:
– Det här ska tas på största allvar och det är med stor oro som jag tar beskedet, säger hon.
Enligt Gustafsdotter hotas eller trakasseras en av fyra medarbetare inom dagspressen varje år. Hela 29 procent uppger att de riskerar självcensurera sig själva på grund av hoten och trakasserierna.
– Vi har jobbat med frågan i flera år och regeringen har aviserat att denna form av hot ska tas på yttersta allvar. Polisen har fått extra anslag tidigare i år för att jobba med hot och hat som drabbat journalister. Att polisen då, trots fysiskt våld samt utpekad gärningsman, väljer att inte gå vidare är för mig en gåta, säger Jeanette Gustafsdotter.
– Vi kommer att gå vidare på det här och utkräva ett svar, säger hon.
Marie Hillblom har nu skickat in en ansökan om överprövning av ärendet till polisen och hoppas därmed att utredningen ska återupptas.