Sedan 2008 har den internationella matmarknaden huserat på Fristadstorget i Eskilstuna och i år är inget undantag. Även om mycket är sig likt finns en nyhet som pizzadyrkare lär älska.
– Vi lagar äkta italiensk pizza. Jag är från Rom och växte upp i en pizzarestaurang, mina föräldrar driver fortfarande restaurangen, säger Costantino Circo som i år är i Eskilstuna för första gången med sina traditionella pizzor.
Under onsdagen drog den internationella matmarknaden i gång. Redan vid öppning klockan 10 flockades människor till de olika matstånden som serverar allt från tyska korvar till afrikanska grytor. Ungefär 20 matvagnar från lika många länder frestar Eskilstunaborna med delikatesser och maträtter.
Det italienska pizzaståndet gör debut i såväl Eskilstuna som Sverige och lockar bland annat med en efterättspizza med choklad. De mer matiga pizzorna är gjorda på äkta italienskt vis och toppas bland annat med salami och mozarella.
– Det går att toppa pizza med allt möjligt. I Italien är det enkelhet som gäller, och mozarellan är väldigt viktig. Men ketchup, det skulle jag aldrig stoppa på en pizza, säger den 34-årige pizzabagaren.
I italien är streetpizza en vanlig företeelse. Det går att jämföra med take away-kaffe fast i matform.
– Det italienska folket har inte tid att sätta sig ner och äta. De köper en bit pizza som de kan gå och äta på, det är jättestort där.
Därför erbjuder Costantino och hans medarbetare, samtliga från Italien, på detta koncept i hopp om att trenden ska sprida sig även utanför Italien.
För Costantinos del är det första gången han är i Sverige och även första gången han följer med den internationella matmarknaden på turné. Det är alla möten med olika människor som lockar honom. Totalt tre veckor kommer han spendera i landet innan färden hem till Italien tar vid.
– Vi hinner inte se så mycket, men det är okej. Jag har inte hunnit smaka svensk mat än, kanske jag ska testa svensk pizza, säger han och skrattar.