Det blir bär till middag

Bär är naturens vackraste krydda. Med sin pigga syra sätter de skruv på det mesta. Bär i maten är en klockren hit.

Syrliga hallon gör sig väldigt bra till ankbröst som dessutom får ett tufft smakstuk med sichuanpeppar och rosmarin.

Syrliga hallon gör sig väldigt bra till ankbröst som dessutom får ett tufft smakstuk med sichuanpeppar och rosmarin.

Foto:

Övrigt2017-09-08 16:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kanske är det trots allt ingen slump att vi svenskar i generationer varit så förtjusta i en klick lingonsylt till maten. Eller en sked svartvinbärsgelé till söndagssteken.

Det är något med kombinationen bär och mat som helt enkelt funkar förvånansvärt väl. Och det handlar inte bara om sötman. I så fall hade vi lika gärna kunnat ringla sirap över köttbullarna. Nej, det är snarare det där vitalt uppfriskande och naturliga som ryms i bärens aromatiska fräschör. Det bärfriska gör sig extra fint till lite fet mat, där den inneboende syran har en förmåga att spjälka och pigga upp.

Bär är dessutom förbluffande nyttiga. De fullkomligt kryllar av antioxidanter, fibrer och allehanda vitaminer. Kanske inte så konstigt att människor och djur mumsat bär i alla tider. Det handlar helt enkelt om ren överlevnadsinstinkt.

Visste du förresten att det finns över hundra sorters bär i Sverige? Bara en tjugondel plockas av människohänder, så oddsen är helt klart på din sida om du ger dig ut att leta på egen hand i skog och mark. Än är det inte för sent för till exempel lingon och hjortron. Själv hittade jag finfina blåbär bara häromdagen.

Men hör man nu inte till skogsmulletypen vill jag absolut slå ett slag för frysta bär. Numera hittar man till och med körsbär i frysdisken. Visserligen finns det förmodligen inget som slår nyplockade vilda skogshallon, men just när det gäller matlagning föredrar jag nästan den frysta varianten. De har betydligt högre syra än färska hallon, vilket ofta är just det man vill åt när man blandar bär i mat. Om hallonen tillagas i en minut slipper man dessutom risken att de kan bära på ondskefulla bakterier som överlever i frysen.

Bär i sallader är också väldigt gott. Det är nästan som om de tar på sig rollen av grönsaker för en stund. Sötman blir mindre påtagligt och bären anpassar sig likt kameleonter till omgivningen.

Så ge bären en chans i köket. De duger till betydligt mer än efterrätt.

Att dricka till

Hallon Sour, STHLM Brewing Co (11882), 36:50 kronor.

Alkoholfritt: Roomi, Svarta vinbär – Aronia (1923), 71 kronor.