‒Jag tycker det är kul att vi får vara med och vara delaktiga i det här, säger eleven Tilda Andersson i klass SA16B på Rekarnegymnasiet.
Klasskompisen Natalie Daenkamsee håller med.
‒Det är spännande för att det är inte så ofta som man får vara med och välja hur det ska se ut i stan, säger hon.
RG Förvaltnings AB är ett av de fastighetsbolag som ska bygga nya bostäder i Munktellstaden. RG Förvaltnings AB ska bygga 20-30 bostadsrätter.
Under sommaren kommer tre arkitektkontor att ta fram alternativa förslag till hur bostäderna ska se ut. I höst ska ett vinnande förslag utses. Processen kallas parallella uppdrag.
Cirka 15 arkitektkontor har anmält intresse för att delta. Bland dessa har RG Förvaltnings AB valt ut två arkitektkontor som ska få ta fram skisser. Dessutom har RG Förvaltnings AB låtit elever på Rekarnegymnasiet utse ett tredje arkitektkontor.
Det är eleverna i klasserna SA16A och SA16B på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap som har fått utse ett arkitektkontor. De cirka 60 eleverna fick under en lektion studera referensprojekt från tre av de 15 arkitektkontoren som anmält intresse. Eleverna fick sedan välja ett arkitektkontor genom att rösta.
Fastighetsbolaget kom i kontakt med skolan genom samverkansprojektet Eskilstunautmaningen vars syfte är att öka samarbetet mellan näringslivet och Eskilstunas gymnasieskolor. Anders Kruhsberg är vd och projektansvarig på RG Förvaltnings AB.
‒Eskilstunautmaningen tycker jag är jättespännande. Det är klart att vi ska försöka hjälpa till att engagera ungdomar. Många i byggbranschen är lite förstörda av konservativt tänk. Det var ett sätt för mig att utmana mig själv att börja tänka nytt, säger han.
Rekarnegymnasiet antog utmaningen. Emil Björklund, gymnasielärare i religions- och samhällskunskap, berättar att skolan sedan tre år tillbaka driver ett projekt som kallas Vår stad 2032. Projektet handlar om hur man kan göra Eskilstuna bättre.
‒Det passade ju perfekt in i vårt projekt. Dels för att det blir mer verklighetsanknutet i och med att det är här ett riktigt projekt. Han kommer att bygga det här huset och våra elever får vara med och bestämma. Det är otroligt kul att de kan se hur verkligheten ser ut.
Anders Kruhsberg från RG Förvaltnings AB besökte på onsdagen den 23 maj eleverna på Rekarnegymnasiet. Eleverna fick studera bilder på bostadshus som tidigare byggts efter arkitektbyråernas ritningar. Ett arkitektkontor hade lämnat bilder på sågtandade radhus och bronsskimrande höghus. Ett annat kontor hade lämnat bilder på hus som till stor del var byggda i trä. Det tredje alternativet visade bland annat höghus med stenfasader.
Eleverna fick diskutera alternativen i grupper. Tilda Andersson tyckte att arkitektkontoret Kods referensprojekt stack ut.
‒Det var cool design på husen så den gillade jag.
Natalie Daenkamsee tyckte att några av de olika alternativen liknade varandra.
‒De är väldigt lika och de är väldigt fina så jag har svårt att välja.
Vad tycker ni är viktigt är det gäller hur bostäder ska se ut?
‒Att det främst är fint på utsidan. Att det är något speciellt. Att det är fin design. Det ska vara fräscht, säger Tilda Andersson.
‒Det ska se lite modernt ut, inte så där gammalt. Det är det jag tittar på mest. Det ska se rent ut, clean, säger Nathalie Daenkamsee.
Efter en ganska jämn omröstning utsågs arkitektbyrån Kod till vinnare. Det var Kod som hade lämnat bilder på sågtandade radhus och bronsskimrande höghus.
Anders Kruhsberg ringde direkt från klassrummet till Åsa Kallstenius på Kod och meddelade de glada nyheterna. Hon fick även höra elevernas jubel och applåder i telefonen. Arkitekten tackade klassen och sa att hon tyckte att eleverna var jättegulliga.
Kod och två andra finalarkitekter kommer nu att ta fram var sitt förslag på hur bostäderna i Munktellstaden ska se ut. De andra två finalarkitekterna, som RG Förvaltnings AB har utsett, är Spridd arkitekter och SR-K arkitekter.
‒Sedan i oktober kommer vi tillsammans med klasserna att välja ut ett av de här förslagen att bygga. Det kommer att vara 6-7 stycken jurymedlemmar i den här juryn och där den här klassens röst är en jurymedlem. Eleverna kommer att ha mellan 10-15 procents påverkan, säger Anders Kruhsberg.