Färgglatt bältdjur byter bostad

Det krävdes tre trailers, två mobila kranar, två vägtransportledare och lite tur. Att flytta en gammal flyghangar som gått och blivit konst är en utmaning.

Mikael Walldén har samordnat flytten av Bältdjuret. En rolig utmaning som inte likna något han har gjort tidigare.

Mikael Walldén har samordnat flytten av Bältdjuret. En rolig utmaning som inte likna något han har gjort tidigare.

Foto:

Övrigt2017-09-01 09:06
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På torsdagen skedde en historisk flytt i Kjula. Konstnärerna Signe Johannesson och Erik Rören har tillsammans med hundratals elever på Kjulaskolan väckt liv i den rivningshotade flyghangaren som kallas Bältdjuret och som nu blir ett nytt landmärke intill E20.

Projektet har beskrivits som en fantasi som blåsts upp till verklighet. Hangaren och flytten av den är högst konkret.

Mikael Walldén är samordnare av själva flytten. Han berättar om all planering som krävts för att allt skulle klaffa när den nio meter höga, 18 meter breda och 24 meter höga konstruktionen i glasfiber skulle byta hemvist. Det har blivit många noggranna mätningar och beräkningar och under resan har en och annan överraskning dykt upp.

‒Vi fick veta att den delvis var klädd med pansarplåt (för att skydda mot kulor), då blev den plötsligt tio ton tyngre, skrattar Mikael Walldén, som aldrig varit med om något liknande projekt.

Färdvägen har mätts på bredden och längden. Kolonnen skulle ta mer än hela vägbredden i anspråk. Därför hade man hyrt in vägtrafikledare som skulle ha koll på den vanliga trafiken medan transporten gjordes.

Med en halvtimme kvar till skarpt läge laddade manskapet med ärtsoppa. Hangaren, som nu är målad i glada färger och delad i tre delar, var lastad och surrad på tre långtradare och trafikledarna stod redo att styra om trafiken. Uppe på en kulle började projektets huvudpersoner komma på plats, barnen från Kjula skola, deras pedagoger och konstnärerna.

‒Kära medskapare! hojtade Signe Johannesson till barnen.

‒Ni har skrivit historia! Vi vill dela det med er och att ni ska få se med egna ögon!

Bältdjur med ny identitet

Bältdjuret byggdes ursprungligen för att användas som flyghangar till Försvarsmakten.

Hangaren har de senaste åren hotats av rivning då det inte haft någon funktion.

I maj 2016, när konstprojektet mellan kommunen och Gnestakonstnärerna pågått i ett år bytte den gamla flyghangaren identitet till konstverk. I samband med det övertog Eskilstuna kommun ägandeskapet och hangaren fick det officiella namnet "Bältdjuret i Kjula".

Dokumentärfilmen om "Bältdjuret i Kjula" har premiär på Youtube strax före jul.