Finntorps gård har haft ridläger sedan 1972 – här byggs karriären med slit och vänskap

Ridlägren på Finntorps gård handlar inte om att lata sig på höskullen och få en sadlad häst serverad till sin lektion. Här får deltagarna själva ta hand om både stall och hästar. Det ger ett gediget kunnande, mycket glädje och en sammansvetsad gemenskap.

Sofia Boqvist och hästen Shirley pustar ut mitt i hoppträningen som leds av Anne Ström.

Sofia Boqvist och hästen Shirley pustar ut mitt i hoppträningen som leds av Anne Ström.

Foto:

Övrigt2018-01-16 05:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finntorps gård ligger naturskönt inbäddad en liten bit utanför Flen, granne med Yxtaholms slott och med vattenblänk kant i kant med hästhagarna.

Sedan Lisa Vrang tog över gården 2011 har verksamheten växt. Ridskolan har nu runt 110 året runt-elever och sommartid över 200 gäster på ridläger och helger för vuxna och barn.

Just nu pågår ett veckoläger för ryttare på 10–16 år som har ambitioner att tävla, eller redan gör det och vill få en skjuts framåt. Många kommer från Stockholmstrakten eller andra mer närliggande kommuner.

15-åriga Esmeralda Hellsten från Trosa tävlar redan en del och har varit på ridläger på Finntorps gård sju somrar i rad.

– Det här är mitt tionde läger. Här är otroligt bra rutiner, ridlärare och välridna hästar. Det är väldigt lärorikt. Man lär sig att ta ansvar och man utvecklas.

Vad är målet?

– Att få en egen häst och tävla i hoppning internationellt. Det, och att ha en egen hästgård, är den stora drömmen. Jag tror att de här lägren ger mig väldigt goda möjligheter för det.

Intill henne på bänken sitter Caroline Lindblom från Stockholm. Hon är tio år, yngst på lägret och där för allra första gången.

– Vi tar hand om dig! säger Esmeralda som själv tänker vara lägerledare i stället för deltagare nästa år.

Varje läger har två erfarna ungdomar som ser till att eleverna kommer ur och i sängen, är på rätt plats på rätt tid, att hästarna och stallet sköts ordentligt – och som nu, att ryttarna får saft mitt under ett svettigt hopp-pass.

Dagarna är långa och intensiva. Det är väckning klockan 07.00 och läggdags 22.00. Däremellan är det stalljobb, teori, genomgång av tävlingsreglementen och flera ridpass – och så klart en del roliga kringaktiviteter som bad och lekar.

– Här får de prova hur det är att ha egen häst. De hämtar och lämnar i hagen, mockar boxar, fodrar, packar höpåsar och putsar utrustning. Allt är kanske inte lika roligt, men det är det som ingår när man har häst.

Det säger Anne Ström som varit ridlärare på Finntorp sedan 2002. Hon menar att lägerkonceptet är oslagbart när det gäller att utveckla inte bara en god ridning, utan även hästkänsla och säkerhetstänk – en del av gårdens grundfilosofi.

– Ridläger ger tid att lära barnen hur allt hänger ihop. Det är en härlig kick varje gång de får sina aha-upplevelser. Föräldrar berättar ibland hur de lämnade hit ett litet barn som behövde hjälp med allt – och när höstterminen på deras ridskola börjar så kan de helt plötsligt allt själva, fast de bara är 10–11 år.