Julmarknadernas tidevarv

Julen står för dörren och julmarknaderna likaså. I Hälleforsnäs gör marknaden comeback efter några års frånvaro.

Siv Hangvar, Anita Andersson och Jörgen Isaksson, tre av de drivande bakom julmarknaden i Hälleforsnäs.

Siv Hangvar, Anita Andersson och Jörgen Isaksson, tre av de drivande bakom julmarknaden i Hälleforsnäs.

Foto:

Övrigt2017-11-10 05:00
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den andra adventshelgen har det varit julmarknad i Hälleforsnäs sedan 2002 fram tills den lades ner för ett par år sedan. När nu S-föreningen skakar nytt liv i marknaden väljer man att behålla adventstraditionen.

‒Malmköpings marknad är samtidigt men de har både lördag och söndag, då kan man komma till oss på lördagen och Malmköping på söndagen. Men tidigare när vi haft den har det också krockat men ändå varit mycket folk här, säger Siv Hangvar som länge varit en drivande kraft bakom marknaden.

‒Vi började 2002 på skolgården, S-föreningen tillsammans med Folkets hus, men det regnade varje år, bara vräkte ner, så det gick inte att fortsätta. Då flyttade vi in i Folkets Hus och var här till 2014, eller om det var 12, det minns jag inte riktigt.

Årtalet den försvann spelar mindre roll när den nu är åter i Folkets hus, på tryggt avstånd från ett eventuellt skyfall.

‒Men kommer det någon knalle som vill stå ute går det också bra, säger Siv som håller i kontakten med de drygt 20 marknadsknallar som är bokade.

‒Det är allt mellan himmel och jord. Tunnbröd, hälsovårdsgrejer, hemtextil, finloppis, småbarnskläder, keramik, gymnastikföreningen, hantverk och smycken. Dessutom en som säljer lås och verktyg. Snickarcirkeln och Bruksvävarna har öppet hus och Färgklickarna har utställning. Lions säljer tomtar och kärvar och i går fick jag klart med en tomte också, säger hon.

Även Hörselskadades riksförening har ett bord där folk kan testa sin hörsel.

Marknaden är på lördag den 9 december mellan klockan 10 och 14. Förutom inomhusaktiviteterna hålls ponnyridning och häst med vagn-åkning, är snön riklig blir det släde i stället för vagn. Dessutom finns servering av kaffe, glögg, pepparkakor, korv, kaffe och smörgåsar.

Jörgen Isaksson är också med och arrangerar.

‒Jag har själv jobbat med det de sista åren och märkt av att intresset för en julmarknad finns kvar. Då tog vi beslutet vid ett möte i september, att köra i gång det igen. Det är ju något som saknats i samhället och då är vi tillbaka till S-föreningen där vi började.

Se faktarutan för fler tips på julmarknader runt om i kommunen.

Julmarknader i massor

Mellösas julmarknad i kyrkbyn sker den 2 december mellan 13 och 16. På Hembygdsgården, fylld av alster till försäljning, serveras det glögg. Liknande kommers sker på Församlingshemmet där det serveras kaffe och saft med bröd. I kyrkan hålls fiskedamm klockan två och framträdande av Pyttekören och Barnkören under dagen. Även på Lugnet pågår försäljningen och här sjunger Ungdomskören.

I Flen hålls marknaden i Thuleparken med start klockan 12 den 3 december. I tre timmar framåt kan besökarna köpa hembygdsföreningens egentillverkade alster, umgås över kaffe och hembakt bröd i Nämndemansgården eller Taljastugan, se vad knallarna på plats har att erbjuda, testa barnens fiskdamm, köpa lotter och spela på chokladhjulet eller varför inte köpa ett exemplar av den populära almanackan med gamla Flensbilder som föreningen trycker upp varje år.

I Bettna arrangerar PRO och Hembygdsföreningen julmarknaden på föreningsborgen likt förra året. Marknaden är öppen mellan 13 och 16 den 9 december. På programmet finns Bettna skolas lucia som kommer cirka halv fyra, ett 20-tal marknadsknallar, chokladhjul, korvförsäljning, olika utställare, gratis fika samt tävlingen gissa tomtens vikt.

Malmköping har julmarknad i dagarna två, 9 och 10 december, klockan 10 till 16 båda dagarna. Kaffe och hembakat bröd säljs i Länsmansgården och även stadshuset har kaffeservering. Dessutom håller fotomuséet och textilmuséet öppet och knallarna finns med sin försäljning både i Gästgivargården och på Stora torget. Marknaden arrangeras av Malmköpingsortens Hembygdsförening och Malmköpings IF.

Mellan 11 och 15 den 9 december är marknaden på åkeriområdet i Sparreholm i gång. Båvens spinnhus och Sparreholms bygderåd har satt ihop programmet som lovar flera julaktiviteter, hantverksförsäljning, underhållning, kaffeservering, visning av Båvens spinnhus och mycket mer.

Den 10 december är det dags för marknaden på Skebokvarnsgården, den är öppen mellan 12 och 16. Lokala hantverkare finns på plats med försäljning, det serveras skinksmörgåsar och mjuka pepparkakor i bygdecaféet och jullotteriets traditionsenliga högsta vinst pepparkakshuset går att vinna för den med turen på sin sida. Utanför gården finns Helgesta hembygdsförening på plats med korvservering ackompanjerat av bygderådets glöggservering.