Replik: Pedagogik måste i grunden vara varierad

Signaturen "Robban – gymnasielärare" håller inte med Liberalernas åsikter om hur skolan ska förändras.

Signaturen "Robban – gymnasielärare" håller inte med Liberalernas åsikter om hur skolan ska förändras.

Foto: Berit Roald,

Övrigt2017-07-20 05:56
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till debattartikeln "Liberalerna vill införa tidigare betyg och en statlig skola", publicerad den 22 juli.

Nog satte den forna alliansregeringen mången nya reformer och nya skolplaner till verket, men den började med att skjuta i sank en väl förankrad dito i och med att läroplanen gy-07 togs bort och ersatte den med ett havsverk som skulle sjösättas snabbare än kvickt. Borta var alla tankar om infärgning av kärnämnen mot gymnasieprogrammet. Borta var högskoleförberedelsen och högskolebehörigheten för alla program. Något som kritiserades av både arbetsgivare och fackförbund, och fick de konsekvenser som man förutspådde: Att färre skulle söka yrkesprogrammen!

Gymnasiet har i dag delats upp i tre: Högskoleförberedande, yrkesförberedande program samt hybrid/mellantingen i vård och omsorg samt barn och fritid. Intentionerna var att strama upp mer och ta bort det som alliansen och Björklund ansåg vara flum och nischa in mot yrket för vissa program, samtidigt som man visade med hela handen att vissa andra teoretiska kurser är viktigare än andra. Estetiska och praktiska kurser fick stryka på foten, till förmån för matte och språk. Det går helt enkelt inte ihop, då många elever tappade möjligheten att känna sig duktiga och produktiva i kurser med andra värden. Mer matte gynnar inte den som har svårt med matte – matte som är infärgad mot yrket kan både motiveras och förstås av eleven!

På samma sätt gick det inte ihop med Björklunds ambitioner att plocka bort Individuella programmet (IV), samtidigt som kraven för att komma in på programmen skärptes. Det nya Individuella programmet (IM) är inte mindre än det var tidigare, snarare tvärtom med de nya högre intagningskraven till gymnasiet – det blev inte mindre under Björklunds styrande av Atlantångaren heller.

I er text nämns kunskapssyn i riktning mot att målet är att gå ifrån kunskapsinhämtande elever och gå mot lärarledd undervisning för att gynna elever från hem med mindre studievana. Här har vi återigen ett pekande med hela handen om vad som är god skolning och vad som är flum. Pedagogik måste i grunden vara varierad. För att inte tala om vad som står i de betygskriterier som ni satte i verket – som faktiskt pekar på att det ska vara varierat!

Av det övriga + önskemål:

• Gärna en statlig skola: Men först en statlig finansieringsmodell då vinster i välfärden bara är toppen av isberget på problemet. Krav på användandet till behörig personal samt kvalitetsfaktorer som datortäthet, pedagogiskanvändning av densamma.

• Satsa på IM programmet istället för att racka ned på det. Ta inspiration från folkhögskolor här i Sverige – de har fantastisk pedagogik som fokuserar på lärandet istället för betyget. Ge IM eleverna chansen att hitta lusten och viljan att lära.

• Prioritera arbetsmiljön i skolan! Stress är en av de stora faktorerna här och då vet vi att betyg spär på stressen. Vi behöver inte fler sönderstressade barn i lägre åldrar, det finns heller ingen anledning till att sortera barn i lägre åldrar – och då blir slutfrågan i min replik: Vad finns det för vetenskapliga eller pedagogiska poänger med betyg i lägre åldrar?

Robban – gymnasielärare