82 procent av länets barn och unga riskerar att exponeras för tobaksrökning i sin skolmiljö – trots att det är förbjudet enligt lag. Det kan Länsstyrelsen Södermanlands län nu slå fast efter att ha besökt i princip samtliga skolor i länet.
Syftet var att få en tydlig bild av läget i länet för att sedan kunna stödja kommunerna på ett bra sätt i det fortsatta tillsyns- och förebyggande arbetet, skriver länsstyrelsen.
Besöken skedde i december 2017 och nu har länsstyrelsen presenterat en första lägesrapport av vad man fann: Sju av tio skolgårdar lever inte upp till kraven på en rökfri skolgård. Spår av rökning, i form av fimpar och cigarettpaket, fanns på 71 procent av skolgårdarna.
Så här beskriver länsstyrelsen några av fynden:
"I ett tiotal fall fanns cigarettpaket som är förbjudna i svensk handel. I flera fall misstänktes det röra sig om piratkopierade cigaretter och smuggeltobak kopplade till illegal införsel och ekobrott."
Sedan 1994 har det varit förbjudet enligt lag att röka på skolgårdar och således har det även varit förbjudet att underlätta för rökning genom att sätta ut askkoppar eller skyltning till en anvisad plats för rökning. Trots detta fann länsstyrelsen både askkoppar och anvisningar till rökrutor, något som länsstyrelsen benämner som vilseledande faktorer. Av de 69 skolor som besöktes fanns denna typ av vilseledande faktorer på 21 skolor.
Länsstyrelserna fick i uppdrag från regeringen att under 2017 och 2018 förstärka sin tillsyn av hur tobakslagen efterlevs och satsa särskilt på skolgårdar. Skolbesöken är ett led i detta. Under hösten planerar länsstyrelsen i Sörmland att ha dialoger med samtliga kommuner i länet när det gäller tobaksbruk och rökfria skolgårdar. En skärpning av tobakslagen är nämligen planerad och det kan komma att bli högre kvar på att skolorna verkligen blir rökfria.
Den här formuleringen syns i lagrådsremissen om skärpt tobakslag:
"Ungdomar är en viktig målgrupp då de allra flesta börjar röka i tonåren. Tillgänglighetsbegränsande åtgärder, exempelvis en effektiv tillsyn har stor betydelse för att förhindra att unga börjar använda tobak. För att minska ungas exponering för tobaksbruk krävs rökfria miljöer och en bättre efterlevnad av tobakslagen, inte minst bestämmelsen om rökfria skolgårdar."
Och att efterlevnaden behöver bli bättre är precis vad Länsstyrelsen i Sörmland har funnit.