Stålforsskolans rektor Camilla Simonsson efter beskedet om vite: "Jag misstänkte att det skulle vara så här"

Skolinspektionen meddelade under onsdagen att Eskilstuna kommun förläggs med vite på grund av brister i skolmiljön på Stålforsskolan. Barn- och utbildningsförvaltningen har nu fram till den 26 oktober på sig att åtgärda bristerna.

Eskilstuna kommun förläggs med vite på grund av brister i skolmiljön på Stålforsskolan.

Eskilstuna kommun förläggs med vite på grund av brister i skolmiljön på Stålforsskolan.

Foto:

Övrigt2018-02-18 06:14
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I höstas hade 19 Eskilstunaskolor besök av Skolinspektionen. Syftet med inspektionen vara att granska hur politiker i kommunen tar ansvar för barn och elevers rätt till god omsorg och utbildning i en trygg miljö. En av skolorna var Stålforsskolan där Skolinspektionen påtalade brister kring just studiero och trygghet. Eskilstuna kommun fick då till den 19 januari i år på sig att vidta åtgärder.

Efter ett återbesök för en månad sedan stod det igår klart att Skolinspektionen inte anser att kommunen uppfyllt sina åtaganden och utfärdar därför ett föreläggande om vite med 1 300 000 kronor till Eskilstuna kommun. För Camilla Simonsson, nytillträdd rektor på Stålforsskolan, kom beskedet inte som någon överraskning.

– Jag har sett utdraget från protokollet när de var hos oss. Jag misstänkte att det skulle vara så här, säger hon. Skolinspektionens uppfattning är att studieron i vissa klassrum inte är tillräckligt bra och att de åtgärder vi vidtagit inte fått tillräcklig effekt.

– Den första inspektionen skedde innan jag började här. Utifrån det protokollet gjorde den dåvarande skolledningen en rad insatser, men det har inte gett tillräcklig effekt, så är det. Vi måste styra upp de här insatserna ytterligare, utveckla och bygga vidare.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jari Puustinen (M) medger att beskedet var väntat men ser med tillförsikt på det arbete som pågår.

– Vi har vetat om problemen kring trygghet och studiero som funnits på skolan och det är ett arbete vi håller på med. Vi har rekryterat en ny rektor som kommer sätta sin prägel och det kommer bli bra för skolan. Jag har också träffat elevråd och fört en dialog med skolan. Det finns mycket som är bra, även om det varit turbulent under våren, säger Jari Puustinen.

Barn- och utbildningsförvaltningen har nu fram till den 26 oktober på sig att åtgärda de påtalade bristerna för att undvika miljonsmällen. Barn- och ungdomsnämndens ordförande tror att man kommer lyckas.

– Jag är övertygad om att bristerna kommer åtgärdas innan oktober, säger han.

Skolinspektionens beslut – så funkar det

Skolinspektionen är en statlig myndighet som granskar skolor. När en tillsyn eller granskning är genomförd får den granskade skolan ett beslut. Beslutet kan se olika ut beroende på vad granskningen kommer fram till. Här är de vanligaste typerna av beslut:

Föreläggande

Ett föreläggande innebär att Skolinspektionen identifierar och meddelar brister som måste åtgärdas och vilka krav som ställs på huvudmannen (Eskilstuna kommun i fallet Stålforsskolan). Skolinspektionen följer upp att bristerna åtgärdas. I fallet med Stålforsskolan fattades beslut om ett föreläggande efter besöket i höstas.

Föreläggande med vite

Om inte bristerna åtgärdas i tid kan ett föreläggande förenas med vite. Den som ansvarar för skolan blir i detta fall tvungen att betala ett bötesbelopp. Då Skolinspektionen bedömde att Eskilstuna kommun inte åtgärdat bristerna i tid förenades föreläggandet med vite. Kommunen har nu fram till den 26 oktober på sig att åtgärda bristerna för att undvika vite.

Anmärkning

För mindre allvarliga brister kan Skolinspektionen fatta beslut om en anmärkning. Huvudmannen är då skyldig att åtgärda bristerna och Skolinspektionen följer upp att så sker.

Avstående från ingripande

Trots att det finns brister kan Skolinspektionen avstå från att ingripa. Detta sker om det handlar om små brister, om bristen snabbt rättas till eller om det finns särskilda skäl från att avstå från att ingripa.

KÄLLA: Skolinspektionen