Självklart är det bättre som stad att växa än att krympa. Framförallt därför att statsbidragen ger vid handen att de ökar med ökande befolkning. Men om de som flyttar in i för stor utsträckning inte jobbar på grund av ålder eller arbetslöshet, så blir kostnaderna större än intäkterna. Försörjningsstödsutgifter eller skatteintäkter? Skillnaden är total. Det håller inte i längden. En växande befolkning är bra för försörjningsbalansen. Om folk kommer i jobb. Det är därför Eskilstuna fokuserar på jobb och utbildning.
Men växandet måste vara balanserat. Tidigare hade Eskilstuna en mer balanserad inflyttning. Vi måste hitta tillbaka till att en större del av inflyttarna är etablerade personer i eller med utbildning, jobb och ekonomiska resurser. Det behövs för att kunna bekosta en växande välfärd och mer jämlikhet för ett starkare samhälle.
Eskilstunas andel av migrationen till Sverige behöver därför minska samtidigt som vi mer behöver attrahera etablerade personer med jobb och utbildning. Migrationen till Sverige bör också fokusera än mer på kompetens än i dag. Det är svårt att styra. Men vi kan försöka. Inte minst genom att underlätta för målgrupper som är intressanta för oss som stad eller land.
Vi kan inte bygga ett samhälle främst på att andelen i befolkningen som har långt ifrån tillräcklig utbildning, extremt svag ställning på arbetsmarknaden, mycket lång resa för att klara språk, kultur och förhållningssätt i vårt land ökar i andel. Det ansvaret måste spridas mellan kommuner. Annars kommer vi inte att på rimlig vis kunna bekämpa arbetslöshet, klyftor, missbruk, hedersvåld, ojämställdhet, gängkriminalitet, trångboddhet och mycket annat som kommer i segregationens spår. Vi har brutit ner arbetslösheten och annan statistik i minsta detalj i Eskilstuna. Siffrorna är inte roliga. Jag har fog för denna linje. Vi måste växa med mer än bara kvantitet.
Förutsättningar förändras. Då måste politiken göra det också. De enda som kan kosta på sig att blunda för konsekvenser och att tycka likadant oavsett verklighet är ledarsidor.
Jimmy Jansson (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Eskilstuna
SVAR: Under hela 2000-talet, då Eskilstuna har ökat i befolkning, har invandringen stått för nettot. Denna invandring har nästan uteslutande varit flykting- och anhöriginvandring. Därför är det svårt att förstå vad det är för ”balanserad inflyttning” som Jimmy Jansson vill tillbaka till.
Eskilstuna har alltid varit en invandringskommun och kommer att fortsätta vara det. Det är Eskilstunas historia och väsen, och det är dessa förutsättningar som kommunens politiker har att arbeta med. Välkomna alla och jobba för alla, i stället för att uppgivet önska bort vissa människor.
Alex Voronov