Vinklarna i 3D gör din kropp frisk

Vill du träna som NHL-proffsen och samtidigt få hjälp att klara av vardagen? Vill du få flås, styrka och rehaba en gammal skada? Då kanske 3D-träningen är något för dig. I Nyköping finns tre utbildade instruktörer i den nya träningsformen.

Mattan i 3D gör att man mentalt kanske inte tänker på att man inte borde klara av vissa rörelser, utan att man bara sätter ned fötterna där man ska när instruktören ropar. Det gäller att lura kroppen ibland för att komma över mentala hinder.

Mattan i 3D gör att man mentalt kanske inte tänker på att man inte borde klara av vissa rörelser, utan att man bara sätter ned fötterna där man ska när instruktören ropar. Det gäller att lura kroppen ibland för att komma över mentala hinder.

Foto:

Övrigt2017-05-10 09:11
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Nej, du ska inte använda dig av 3D-glasögon, säger Corinne Säll med ett skratt då vi träffas på Sunlight gym.

– Det är många som tror det när de kommer hit första gånger men 3D-träning är något helt annat. Det betyder att vi tränar kroppen på tre plan: frontalt (upp och ned, sagittalt (sida till sida) och rotation.

Träningsformen är ganska ny i Sverige men den växer sig allt starkare, inte bara bland idrottsklubbar men även bland vanliga motionärer.

Träningen går kort och gott ut på att göra kroppen hel och funktionell igen. På köpet får man kondition och styrka.

– Det är främst friska som går på passen, det är ingen som har jätteskador alltså, utan de har kanske lite ont i en axel eller knät, säger Corinne.

Samtidigt vill hon locka de som haft problem med en kroppsdel under en lång tid.

– För det ger resultat och det är det som är så kul. Nu har vi äntligen ett verktyg som fungerar.

För ett år sedan gick hon sin första utbildning och är fast sedan dess.

– Det är så annorlunda tänk mot annan typ av träning. Logiskt när man väl kommer in i det, men tvärsemot min tidigare PT-utbildning.

På vilket sätt är tänket annorlunda?

– På andra pass har man en övningsbank att ta ur, nu är det principer som bygger övningar. I tidigare utbildningar har man fått lära sig hur man ska bli stark i till exempel rygg och axlar. 10–12 repetitioner och så, inte så mycket skadeförebyggande träning, men här går man in väldigt specifikt och kollar till exempel fot/knä. Hur rör sig fot/knä? Vad händer när foten faller inåt? Vad händer i höften, ländryggen? Har man ont i knät kanske det inte är knät det är fel på. Symtomen är inte alltid orsaken.

Så istället för att hitta övningar som är bra för knät, som man kanske gjort innan, så går man in och ser hur man kan påverka ett ont knä genom att ställa till exempel foten i olika vinklar.

Corinne visar hur ett enkelt knäböj kan växa fram till en tredimensionell rörelse.

– Vrider du bara foten så här, så händer det här, säger hon.

Knäskålarna som tidigare gick ihop och gjorde ont har fått en bättre vinkel, men det är definitivt ingen vanligt knäböj hon visar.

– För att få ut knäna och få bort smärtan måste vi testa att bygga upp fotvalvet.

Ett vanligt knäböj ger samma stress på knäleden och musklerna varje dag, när du håller på med 3D sprids stressen ut på flera plan poängterar Corinne.

– Men det får inte göra ont när du gör rörelserna. Gör det ont korrigerar vi rörelsen så att den passar dig. Och så börjar man lätt. Man kanske bara kan böja sig två centimeter första gången, då gör man det. Vi brukar säga att man jobbar i framgång, rörelse föder rörelse.

Träningsformen kan anklagas för att vara mesig, eftersom det till en början sker utan vikter.

– Men det är ingen som efter ett pass säger att det är mesigt. Det är högt tempo och vi försöker trötta ut musklerna. Det är då man ser var problemen sitter, säger Corinne.

3D-utbildningarna sker hos grundarna Andreas Öhgren och Seth Ronland. Där bryts kroppen ned i olika moduler, inte så mycket muskelgrupper utan mer ledtänk.

– Det är fot/knä och så höft, ryggradkomplex, axlar, handleder och fysträning. Och så finns det indelat mot olika sporter; 3D-handboll, 3D-fotboll och så vidare. En av de utbildningar vi gått heter 3D-performance, den är till för dem som vill prestera i sin idrott.

I Nyköping finns det än så länge två pass i vecken att boka upp sig på. Ett pass dagtid och ett på kvällen och udner sommaren tillkommer några fler pass. Men eftersom passen är så individuella så kan det inte vara så stora grupper. Åtta är maxantalet på gymmet.

Corinne kör de flesta 3D-passen som PT. Då kan hon koncentrera sig ännu mer på vad den personens behöver.

– 80-procent av mina kunder vill faktiskt 3D-träna nu, säger hon.

Hjälper det då?

– Ja det är därför den blivit så populär. Ibland kan man få direkt feedback, ibland tar det lite längre tid.

3D-träningens grundare

Det var Andreas Öhgren och Seth Ronland som kom på träningsformen för ett par år sedan. Andreas är en före detta elithockeyspelare vars karriär fick avslutas i förtid på grund av skador. Numera är både han och Seth personliga tränare för en radda elitidrottspersoner.

Utbildningen får man hos dem och ju mer populär träningsmetoden blivit, desto svårare att komma in.