Djurskyddet avstår matning av fåglarna

Eva Söderberg vill egentligen mata änderna när det blir kallt, men efter förra vinterns hätska stämning kommer hon låta bli.‒Änderna är präglade på människor och klarar sig inte själva, säger hon och förutspår massdöd.

Eva Söderberg från Djurskyddet Mariefred.

Eva Söderberg från Djurskyddet Mariefred.

Foto:

Strängnäs2017-09-07 07:01
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eva Söderberg kommer hålla sig borta från hamnen i Mariefred i vinter. Hon befarar att många änder kommer att svälta ihjäl eller bli ihjälkörda i sitt sökande efter mat, när Djurskyddet Mariefred inte längre kommer stå för stödmatningen.

‒Jag vill inte se det när jag inte kan göra något åt det. Undantaget är om någon hör av sig om skadade fåglar. Dem sviker jag aldrig, säger Eva Söderberg.

Hon har matat fåglarna i hamnen i många år, men efter förra vintern blir det ändring. Eva Söderberg hade redan börjat mata änderna inför vintern när Strängnäs kommun i november satte upp förbudsskyltar vid hamnen. Larm om fågelinfluensa var en av anledningarna till att kommunen ville få bort fåglarna från stadskärnan; nedsmutsning och risken för skadedjur andra orsaker.

‒Jag hade inte hjärta att sluta fodra dem då, när de hade vant sig vid att få mat. Änderna är präglade på människor och klarar sig inte själva. Det är samma problem som med sommarkatter som lämnas att klara sig själva till hösten, säger Eva Söderberg.

Hon berättar att hon smög sig ner till hamnen tidigt om morgnarna för att mata fåglarna men att "andhatarna", som hon kallar en grupp Mariefredsbor, började komma dit lika tidigt för att fotografera och filma henne. Tonläget skruvades upp. I slutet av januari dog 150 änder, förmodligen förgiftade av råttgift, och i början av februari hittades ytterligare sjuka och döda fåglar. Händelserna polisanmäldes som djurplågeri, men utredningarna stängdes när det inte fanns några tips att gå på.

I februari fick kommunen tillstånd att skjuta med hagelgevär för att skrämma iväg fåglarna och den taktiken har diskuterats även inför denna vinter.

‒Vi har pratat om det men jag har inte fått några närmare direktiv, säger kommunjägare Per Thorsell.

Hur fungerade det i vintras?

‒Sisådär. Första gångerna drog nog ett par, tre hundra men i slutet av veckan hade de vant sig vid ljudet så de duckade inte ens när jag sköt. I år verkar det vara färre änder, just nu är det bara ett fåtal i Mariefred, så då kanske det fungerar bättre.

Göran Swensson vid kommunens stadsmiljöenhet säger att något sådant beslut inte har fattats ännu.

‒Vi har bara bestämt att skyltarna om matningen ska sättas upp i år igen. De ska nog vara på plats i slutet av september, säger han.

Djurvän nominerad till hjältepris

Mariefredsbon som tycker om alla djur utom spindlar. Priset delas ut på en gala den 15 december.