Efter mörkläggningen om corona: Kommunerna får bakläxa

Kommunernas beslut att inte lämna ut uppgifter om covid-19 på sina äldreboenden rivs upp av kammarrätten. Domstolen kräver också att kommunerna prövar frågan på nytt.

Efter avslöjandet om kommunernas mörkläggning av uppgifter om coronasmittan, ger nu kammarrätten i Jönköping kommunerna bakläxa vad gäller besluten att inte lämna ut uppgifter.

Efter avslöjandet om kommunernas mörkläggning av uppgifter om coronasmittan, ger nu kammarrätten i Jönköping kommunerna bakläxa vad gäller besluten att inte lämna ut uppgifter.

Foto: Margareta Gustsfsson/TT

Sörmland2020-06-08 12:13

I april begärde Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren gemensamt ut uppgifter om covid-19 på kommunernas äldreboenden. Alla kommuner sa i varierande grad nej.

Som skäl angav merparten av kommunerna att de inte hade någon sådan sammanställning över smittspridningen. En kommun hänvisade till sekretess, trots att inga personuppgifter begärts ut, utan en siffra.

Besluten överklagades och nu ger kammarrätten i Jönköping tidningarna rätt. Domstolen upphäver kommunernas beslut.

Enligt kammarrätten duger det inte att – som merparten av kommunerna – först hävda att man inte har någon sammanställning och sedan påstå att det skulle ta för lång tid att göra en sådan.

– De måste också berätta varför det skulle ta så lång tid, säger kammarrättslagman Ola Holmén.

undefined
Kammarrätten ger tidningarna rätt och upphäver kommunernas beslut att inte lämna ut uppgifter om covid-19 på äldreboenden.

Enligt lag behöver kommuner inte sammanställa uppgifter om det kräver mer än rutinbetonade åtgärder. Vad som kan anses vara rutinbetonande åtgärder finns det vägledande domar på – och av dessa framgår hur lång tid det är rimligt att kommuner ska lägga ned på att göra en sammanställning, berättar Ola Holmén.

– Eftersom kommunerna inte förklarar vad det är som skulle ta tid, så kan vi inte pröva besluten mot lagstiftningen.

I början på maj kunde tidningarna avslöja att kommunerna hade kommit överens om att avslå tidningarnas begäran och även att förhala processen. Tidningarna kunde också visa att kommunerna regelbundet rapporterade in de uppgifter som begärts ut till Socialstyrelsen.

Kammarrätten har inte tagit ställning till uppgifterna om att flera kommuner på detta sätt har försökt mörklägga uppgifter om smittspridningen.

– Nej, vi har inte gjort någon egen utredning av vad som hänt, säger Ola Holmén.

Eva Burman, chefredaktör för tidningarna, säger att kammarrättens domar var väntade.

– Vi har ju pratat med så många experter som skakat på huvudet åt kommunernas agerande. Men det är skönt att få det bekräftat. Nu får vi se hur kommunerna agerar. I viss mån har vi fått en del uppgifter från några kommuner, men inte alla.

– Det är principiellt viktig fråga för demokratin att våra kommuner respekterar offentlighetsprincipen, säger hon.

Kammarrätten har meddelat domar mot kommunerna i Strängnäs, Eskilstuna, Nyköping, Trosa, Vingåker, Flen och Gnesta. Tidningarna har även överklagat avslag från kommunerna i Oxelösund och Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!