Bäst att avstå från storreor under pandemin

Om du kan handla hemifrån är det klokt. Avstå att trängas i butiker och köpcentrum.

Om du kan handla hemifrån är det klokt. Avstå att trängas i butiker och köpcentrum.

Foto: TT-Bild

Ledare2020-11-24 18:30
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Den stora shoppingdagen Black Friday närmar sig. Det importerade fenomenet från USA innebär för många ett tillfälle att göra en del klipp. Men under en pandemi följer det risker med dessa storreor. 

I Eskilstuna-Kuriren (24/11) går det att läsa att två Eskilstuna-butiker bojkottar readagen. Elin Marias ägare Elin Trygg och Johan Svanström, som driver Ego, berättar för tidningen att stora reor inte är ekonomiskt försvarbara för mindre butiker. Många har det redan ekonomiskt svårt. Inte heller vill de två handlarna vara delaktiga i att driva på ett ohållbart konsumerande som kan drabba klimat och miljö. 

Det är klokt att fundera över det sista. Under reor köper vissa mer än de behöver. För andra är det ett tillfälle att inhandla saker som de behövt en längre tid, men inte haft råd med. Människor har olika mycket pengar, vilket påverkar vilka inköp de kan göra och när. 

Hållbar konsumtion är också en fråga om produktionssätt och transporter. Att ta hänsyn till detta som konsument och säljare är bra.

Men under pandemin finns också andra frågor. Reafester som Black Friday och mellandagsrean i december samlar vanligvist väldigt många människor på begränsade ytor och riskerar driva på ytterligare smittspridning. 

Många butiker sätter upp skyltar och markeringar för att informera att hålla avstånd, tvätta händerna och hålla sig hemma om man har symptom. Organisationen Svensk Handel har också en del råd om hur lokaler kan möbleras för att underlätta att avstånd hålls i butikerna. Butiksanställda måste veta att de har stöd från sin arbetsgivare när de behöver säga till kunder att följa reglerna eller be dem lämna butiken när det blir för trångt. För butikspersonalen är det även en fråga om arbetsmiljö.

På vissa håll tar man in ordningsvakter för att förhindra trängsel i butikerna. Men också då riskerar det samlas folk vid ingångar. Det kan bli stora bekymmer i köpcentrum.

Att som affärsidkare avstå från stora reor under en pågående pandemi är klokt. Det skulle också leda till att det blir färre resor med kollektivtrafik. 

Vill företagen fortfarande ha reakalas finns det alternativ. Sälj på nätet.