Den gåtfulla vindsnurran

Ingen av Sveriges energikällor för el är lika ineffektiv som vindkraftverken! Skriver singaturen S.G.Daun."

Ingen av Sveriges energikällor för el är lika ineffektiv som vindkraftverken! Skriver singaturen S.G.Daun."

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2021-06-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mitt namn nämndes i en av måndagens insändare (7/6) i samband med vindkraftverk. Där antogs att jag inte uppdaterat mina kunskaper på området de senaste tio åren.

Oaktat sanningen i detta antagande så kan konstateras att snurrorna vare sig blivit effektivare eller mindre beroende av vindstyrkan under den tiden. Däremot har två riksdagspartier samt ekonomiska intressenter ihärdigt bidragit med att skrämma folk med vådorna av andra energikällor. Två av våra kärnkraftverk stängdes nyligen. Alternativen är import och dyrare el.

Skribenten nämner att Sverige exporterar el, men inte att vi också importerar el. Paradoxalt, men så är det. Ingen av Sveriges energikällor för el är lika ineffektiv som vindkraftverken! (för att inte nämna underhållskostnaderna) Utan kärnkraften kommer vårt lands levnadsstandard att försämras och uppvärmningen av våra bostäder att bli dyrare.

Visst låter det angenämt och önskvärt om vi blev fria från alla skadliga uppvärmningsmetoder (och mycket har ändå gjorts här i vårt land), men hur och till vilket pris ska vi få den energi som är nödvändig för vår nuvarande levnadsstandard?

Inte genom fler snurror i alla fall!