Kärnkraft är inget att satsa på

Kärnkraften är en icke förnybar energikälla, påminner Bengt Olsson.

Kärnkraften är en icke förnybar energikälla, påminner Bengt Olsson.

Foto: ANDERS WIKLUND / NTB

Debatt2021-11-10 21:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Erfarenhet av kärnkraft har jag som kraftverkskonstruktör vid tidigare STAL-LAVAL i Finspång. Med den okunskap och tyckande som moderater och andra borgerliga partier för fram om kärnkraften i dag, känner jag mig manad att lyfta fram några fakta av betydelse.  

Kärnkraften är ju en icke förnybar energikälla där uranet enbart kan skapa värmeenergi. För att skapa el från kärnkraft krävs att man skapar en artificiell sluten krets, där tekniken baseras på termodynamikens andra huvudsats. En viktig del i processen är att endast en mindre del av mediets ångbildningsvärme kan överföras till el, därav den låga verkningsgraden. Med underlag från Energimyndigheten och Vattenfall bekräftas att den teoretiskt högsta verkningsgraden blir 50 procent och totalverkningsgraden omkring 33 procent.                

För att frigöra värmeenergin från uranet används fissionsprincipen, det vill säga spjälkning av atomer och vid den processen blir mediet höggradigt radioaktivt. Akilleshälen här är tätningen mellan turbinaxel och turbinhus. Jag minns att mycket arbete lades ned på att få den lagringen så tät som möjligt. Och det är inga små mängder kylvatten det här är fråga om. Per år blir det omkring 100 miljarder kilowattimmar extra värme i våra hav!  

Slutsatser:

1. Borgerliga politiker måste ta till sig att kärnkraft är en icke förnybar energikälla som bygger på att reaktortanken enbart producerar värmeenergi. För att över huvud taget få el från kärnkraft behöver man skapa en artificiell sluten krets för att där kunna utnyttja en tredjedel av värmeenergin från reaktortanken till elenergi. 

2. Under de senaste 40 åren har vid ett flertal tillfällen tagits politiska beslut att avsluta kärnkraften, men det har skjutits fram av de borgerliga ”för att inget alternativ funnits.” Med Vattenfalls stora satsning på förnybara energislag finns det ingen anledning att prioritera kärnkraft när den ger den i särklass största svenska uppvärmningen av vår planet.

Bengt Olsson
Civilingenjör KTH, Inriktning ångteknik