Kommunen argumenterar för cykelväg till Kjula

En cykelväg mellan Kjula och Svista samt logistikparken måste samfinansieras med Trafikverket, som inte har tagit upp det i sin länstransportplan.

En cykelväg mellan Kjula och Svista samt logistikparken måste samfinansieras med Trafikverket, som inte har tagit upp det i sin länstransportplan.

Foto: Kallestad, Gorm/TT

Insändare2020-08-10 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Kjulacyklists insändare ”Saknar cykelväg från Kjula” i Eskilstuna Kuriren 2020-07-29.

I Eskilstuna kommuns översiktsplan finns förslag på att utveckla cykelvägnätet mellan Svista och Kjula samt mellan Kjula och Eskilstuna Logistikpark. Det är ett viktigt stråk för att koppla samman Kjula, logistikparken och Eskilstuna på ett bättre sätt. På så sätt skapas bättre förutsättningar för cyklister och fotgängare att kunna röra sig utmed dessa stråk på ett trafiksäkert sätt. 

Då väg 899 mellan Kjula och Kjula logistikpark och väg 900 mellan Kjula och Eskilstuna tillhör Trafikverket gör det att planeringen av en gång- och cykelväg på dessa sträckor måste lyftas in i länstransportplanen. Den ansvarar Trafikverket för. Genom åren har kommunen argumenterat för att dessa objekt ska prioriteras högt och därmed lyftas in i länstranportplanen. Under 2017–2018 fanns kommunala medel avsatta för en gång- och cykelväg mellan Kjula och Svista. Förutsättningen för ett genomförande var att det skulle samfinansieras med Trafikverket. Tyvärr kom projektet inte med i länstransportplanen vilket gjorde att det inte fanns någon möjlighet för kommunen att gå vidare med projektet. 

Dessa sträckor finns ännu inte med i länstransportplanen. Från kommunens sida arbetar vi fortfarande med att försöka få in dessa objekt i planen. Vi står fast vi att det finns ett behov av gång- och cykelvägar på de angivna sträckorna.