Laddar för (långfärdsskridsko)tur

Vintersäsongen har än så länge inte inneburit många minusgrader. Men en äkta långfärdsskridskoåkare är alltid redo.

7 januari 2018 10:00

‒Vi står i startgroparna inför kallare väder. Helgen ser försiktigt lovande ut, säger Nisse Hammarbäck, ledare i Friluftsfrämjandet.

Några av regionens sjöar och skogstjärnar har redan varit åkbara vid ett par tillfällen. I november gick det att åka på sjön Flundern och i december kunde man njuta av isen på Malmensjöarna.

Men nu har vädret varit milt såpass länge att de få islagda sjöar som finns i regionen börjar bli landlösa. Det innebär att kanterna smälter och det blir svårt att ta sig ut på isen.

I väntan på kylan är vanlig träning och konstfrusen is ett alternativ för den som vill hålla skridskobenen i form.

Vad ska den nyfikne som vill börja åka tänka på?

‒Säkerhet är grundläggande om man vill ge sig ut på sjöarna och man ska under inga omständigheter åka ensam. En bra början är att ordna en skridskoryggsäck med grenrem, ispikar och isdubbar, säger Nisse Hammarbäck.

Medlemskap i en förening som sysslar med långfärdsskridskor ger ett användbart nätverk av erfarna skridskoåkare, relevant information om isförhållanden och gemensamma utfärder. På internet finns också en mängd hemsidor som informerar om utrustning och andra tips för den som vill rusta sig inför långfärdsskridskoåkning.

Kung Bore låter visserligen vänta på sig men långfärdsskridskoåkare vet att väderomslag kan gå snabbt. Plötsligt är det goda väderförhållanden och isarna tillräckligt tjocka.

‒Packa säcken, ställ fram den i tamburen och var beredd att ge dig ut. Vintern har bara börjat, är Nisse Hammarbäcks råd till alla som längtar till isarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa