37-åring åtalad för hot mot Sörmlands medias utgivare

När han fick syn på Sörmlands medias ansvarige utgivare i ett svt-klipp, satte han sig vid datorn och skrev att hon var en vidrig kärring och att hängsnaran plockas fram. Det påstår åklagaren som har åtalat mannen för olaga hot.

8 juli 2019 18:05

Det var i augusti 2017 som Sörmlands medias chefredaktör och ansvarige utgivare Eva Burman syntes i TV-rutan. Tidningen hade publicerat en uppmärksammad granskning av "Trollfabriken", Granskning Sverige och deras arbetsmetoder. Efter publiceringen ökade hotbilden mot tidningen och flera av tidningens journalister.

Svt-klippet där Eva Burman berättade om granskningen lades ut på Youtube och i en kommentarstråd som följde, skrevs flera negativa inlägg. Eva Burman berättar att hon polisanmälde alla hatfulla kommentarer, men att det nu är ett av inläggen som har resulterat i ett åtal med brottsmisstanken "olaga hot".

Av förundersökningen framgår att polisen hade vissa problem att hitta den som skrivit från den aktuella ip-adressen varifrån kommentaren hade skickats. Så småningom ledde spåren till 37-åringen som skulle ha skrivit "vilken vidrig jävla kärring, hängsnaran plockas fram".

37-åringen nekar i förhören. Vid ett tillfälle säger han att han inte vet om ip-adressen som finns i utredningen är den rätta och att det sker id-kapningar varje dag. Det finns inget vittne som har sett honom skriva kommentaren säger han.

Eva Burman är van vid hot och hat i sin yrkesroll.

I en inlaga i förundersökningen skriver hon att hon kan betraktas som en offentlig person, men att hon också är en privatperson. Hon beskriver sin familjesituation och förklarar att dödshot inte ingår i vad som kan anses som rimligt i hennes roll.

"När någon säger att hängsnaran ska tas fram så känns det inte bra."

Hur ofta utsätts du för hot?

– Hot är mindre vanligt. Hat är vardagsmat. Det kommer regelbundet. Dödshot fick jag senast på midsommaraftonen. Det kommer oftast i samband med någon granskning vi har gjort. Eller om jag skriver någon krönika. Framförallt om den handlar om pressfrihet, högerextremism eller populism. De hotar mig som chefredaktör. Inte som privatperson. Så jag tycker nog att detta handlar om ett demokratibrott. Mannen har på nätet visat sympatier för nazistiska rörelser.

Men borde inte du som offentlig person tåla lite skit?

– Jo. Skit. Men inte hat och absolut inte hot.

Åklagare Ewa Henriksson säger att Eva Burmans roll som ansvarig utgivare kan komma att tas upp under rättegången. Det fanns inga andra alternativ än att åtala 37-åringen för olaga hot, menar hon.

– Alternativet var brottet "hot mot tjänsteman". Och hon är ju ingen tjänsteman. Så detta kan komma att lyftas vid huvudförhandlingen, säger Ewa Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingar Frostberg